Usein kysyttyä säteilytyksestä

1. Saako Suomessa myydä säteilytettyjä elintarvikkeita?

– Saa, mutta säteilytys on sallittua vain kuivatuille mausteyrteille, mausteille ja maustekasveille. Muita säteilytettyjä elintarvikkeita ei saa markkinoida Suomessa.

2. Miksi ja millä elintarvikkeita säteilytetään?

– Säteilytyksen tarkoituksena on parantaa tuotteen hygieenistä laatua. Sillä tuhotaan elintarvikkeissa olevia vieraita soluja, esimerkiksi bakteereja, hyönteisiä ja niiden toukkia, tai estetään tuotteen itämistä.

Elintarvikkeiden säteilytyksessä käytetään ionisoivaa säteilyä, esimerkiksi gamma- tai beetasäteilyä.

3. Ovatko säteilytetyt elintarvikkeet turvallisia käyttää?

– Laajoissa kansainvälisissä tutkimuksissa ei ole havaittu säteilytettyjen elintarvikkeiden aiheuttavan terveysriskiä. Elintarvikkeiden säteilytyksessä käytetyt annokset eivät tee tuotteista radioaktiivisia.

Säteilytys saattaa vähentää joidenkin elintarvikkeiden vitamiinipitoisuutta (esimerkiksi C- ja B1-vitamiinin) kuten kuumennuskin.

4. Mistä tietää, onko elintarvike säteilytetty?

– Säteilytetyn tuotteen pakkausmerkinnöissä on oltava maininta ”Käsitelty ionisoivalla säteilyllä” tai ”Säteilytetty”.

5. Säteilytetäänkö Suomessa elintarvikkeita?

– Ei. Suomessa ei ole EU:ssa hyväksyttyjä säteilytyslaitoksia. Elintarvikehygieniasta huolehditaan muilla tavoilla.

6. Valvotaanko Suomessa säteilytettyjä elintarvikkeita?

– Kyllä. Ruokavirasto ja Tulli tutkivat myös säteilytettyjä elintarvikkeita osana muuta elintarvikevalvontaa.

Sivu on viimeksi päivitetty 5.9.2023