Oiva-arviointiohjeiden päivitykset

Oiva-arviointiohjeiden muutokset 2.1.2024

Päivitetyt hyväksyttyjen elintarvikehuoneistojen arviointiohjeet:

1.4 Talousveden vaatimustenmukaisuus

  • Päivitetty ohjelistaan viittaus Ruokaviraston ohjeeseen Veden ja jään valvonta elintarvikehuoneistoissa.
  • Muutettu ohjeessa käytettyjä termejä vastaamaan nykyistä lainsäännön terminologiaa.

1.5 Puhtaan veden vaatimustenmukaisuus

  • Päivitetty ohjelistaan viittaus Ruokaviraston ohjeeseen Veden ja jään valvonta elintarvikehuoneistoissa sekä Ruokaviraston Kalastustuoteohjeeseen.
  • Muutettu ohjeessa käytettyjä termejä vastaamaan nykyistä lainsäännön terminologiaa.

5.3 Vesipisteiden ja vettä käyttävien laitteiden hygienia

  • Huomioitavaa-kohdassa viittaus ohjeeseen 6.8 on muutettu ohjeeksi 8.11 ja muiden ohjeiden nimiä on tarkennettu.
  • Muutettu ohjeessa käytettyjä termejä vastaamaan nykyistä lainsäännön terminologiaa.
  • Päivitetty ohjelistaan viittaus Ruokaviraston ohjeeseen Veden ja jään valvonta elintarvikehuoneistoissa.

8.2. Ruhojen ja elinten puhtauden aistinvarainen seuranta

  • Ohjeen sovellusalaan on lisätty siipikarjateurastamossa ja siipikarjan pienteurastamossa ruhojen lisäksi myös elinten puhtauden aistinvaraisen seurannan arviointi.
  • Muutettu ohjeessa käytettyjä termejä vastaamaan nykyistä lainsäännön terminologiaa.

8.3. Naudanruhojen maitohappodekontaminaation hallinta

  • Muutettu ohjeessa käytettyjä termejä vastaamaan nykyistä lainsäännön terminologiaa.

8.4. Trikiiniriskin hallinta

  • Huomioitavaa kohdassa näytteiden analysointiin käytettävä laboratorio on täsmennetty ulkopuoliseksi laboratorioksi.
  • Tarkastettavia asioita kohtaan on lisätty täysin uusi lause: ” Trikiinitutkimuksen suorittaminen ja laadunvarmistus pienteurastamossa, jossa tehdään viralliseen lihantarkastukseen liittyviä trikiinitutkimuksia (ei vaikuta Oiva-arvosteluun).
  • Lisätty ohjenumero aiheeseen liittyvään ohjeeseen Ruokaviraston ohje ”Sianruhojen terveysmerkintä, paloittelu ja leikkaaminen ennen kuin trikiinitutkimuksen tulos on valmis”.

8.5 Jauhelihan ja raakalihavalmisteiden valmistus

  • Tarkastettavia asioita -kohdassa pakastaminen on muutettu lainsäädännön mukaisesti jäädyttämiseksi.
  • Arvosanaesimerkeistä on poistettu maininta raakalihavalmisteisiin käytettävän raaka-aineen iästä.

8.6 Mekaanisesti erotetun lihan valmistus

  • Huomioitavaa ja Tarkastettavia asioita -kohdissa pakastaminen on muutettu lainsäädännön mukaisesti jäädyttämiseksi.
  • Jäähdyttämisen vaatimuksia Oivallinen-kohdassa on täydennetty.
  • Raaka-aineen määritelmää Korjattavaa-kohdassa on muokattu.
  • Lisätty esimerkki Huono-arvosanan aiheuttavasta epäkohdasta.

17.3 Veden ja jään omavalvontatutkimukset

  • Huomioitavaa-kohtaa ohjeen koskemisalasta on selvennetty.
  • Päivitetty ohjelistaan viittaus Ruokaviraston ohjeeseen Veden ja jään valvonta elintarvikehuoneistoissa sekä Ruokaviraston Kalastustuoteohjeeseen.
  • Muutettu ohjeessa käytettyjä termejä vastaamaan nykyistä lainsäännön terminologiaa.

17.8. Kalastustuotteiden histamiiniomavalvonta

  • Lisätty tarkastettaviin asioihin maininta, että osanäytteiden määrä histamiinitutkimuksissa voi olla myös valvojan myöntämän helpotuksen mukainen.
  • Muokattu C-arvosanan arviointiesimerkkejä

Päivitetyt rekisteröityjen elintarvikehuoneistojen arviointiohjeet:

2.1 Tilojen soveltuvuus elintarvikehuoneistotoimintaan

  • Lisätty viittaus Ruokaviraston ohjeeseen Veden ja jään valvonta elintarvikehuoneistoissa
  • Lisätty maininta, että jää ja kierrätysvesi ovat tällä rivillä tarkastettavia asioita. Poistettu jäätä ja kierrätysvettä koskeva ohjeteksti kohdasta ”tarkastettavia asioita”, sillä kyseiset asiat löytyvät Ruokaviraston ohjeesta Veden ja jään valvonta elintarvikehuoneistoissa.

6.3 Elintarvikkeiden säilyttäminen kuumana ja uudelleenkuumennus

  • Ohjeen nimi muutettu

16.7 Kansalliset toiminnalliset helpotukset

  • Ohjeen nimi on muutettu vastaamaan nykyistä lainsäädännön terminologiaa
  • Muutettu ohjeessa käytettyjä termejä vastaamaan nykyistä lainsäännön terminologiaa
  • Lisätty lainsäädäntö- ja ohjelistaan ohjenumero Ruokaviraston ohjeelle luonnonvaraisen riistan käsittelystä ja lihan toimittamisesta myyntiin

17.1 Näytteenotto ja omavalvontatutkimukset

  • Kehityssuuntien tarkastelun arviointia selvennetty ja muutettu.

Päivitetyt arviointiohjeet, jotka ovat samat sekä hyväksytyille että rekisteröidyille elintarvikehuoneistoille:

1.6 Omavalvonnan yleinen vaatimustenmukaisuus

  • Komission tiedonanto 2022/C 355/01 on päivitetty ohjelistaan.

2.2 Tilojen ja rakenteiden kunnossapito

  • Oiva-arviointiohjeet rekisteröidyille ja hyväksytyille elintarvikehuoneistolle on yhdistetty yhdeksi ohjeeksi
  • Tarkastettavien asioiden listaan tehty muutoksia
  • Muokattu arviointiesimerkkejä

2.3 Kalusteiden, laitteiden, vesilaitteiden ja työvälineiden kunnossapito

  • Oiva-arviointiohjeet rekisteröidyille ja hyväksytyille elintarvikehuoneistolle on yhdistetty yhdeksi ohjeeksi
  • Tarkastettavien asioiden listaan tehty muutoksia
  • Muokattu arviointiesimerkkejä

3.1 Tilojen ja rakenteiden puhtaus ja järjestys

  • Oiva-arviointiohjeet rekisteröidyille ja hyväksytyille elintarvikehuoneistolle on yhdistetty yhdeksi ohjeeksi
  • Tarkastettavien asioiden listaan tehty muutoksia
  • Muokattu arviointiesimerkkejä

3.2 Pintojen, kalusteiden, laitteiden ja työvälineiden puhtaus

  • Oiva-arviointiohjeet rekisteröidyille ja hyväksytyille elintarvikehuoneistolle on yhdistetty yhdeksi ohjeeksi
  • Tarkastettavien asioiden listaan tehty muutoksia
  • Muokattu arviointiesimerkkejä

3.5 Haitta- ja muut eläimet

Lainsäädäntö päivitetty

4.4 Henkilökunnan terveydentilan seuranta

Ohje muutettu näkyväksi

8.10 Kalastustuotteiden aistinvarainen laatu

  • Lisätty/muutettu kohtaan Huomioitavaa viitaukset viralliseen valvontaan liittyvästä aistinvaraisesta arvioinnista ja viittaus asetukseen (EY) N:o 2406/96.
  • Lisätty tarkastettaviin asioihin huomautus kalastustuotteiden elintarvikekelpoisuudesta:
  • Lisätty esimerkit B ja C-arvosanojen kohdille

11.2 Ravitsemuksellinen täydentäminen

Ohjetta tarkennettu sekä lisätty toimintatapa, jossa arvosanan korjattavaa voi antaa, jos toimijalle on toistuvasti annettu arvosana hyvä, eikä aiemmin havaittua ilmoituksiin liittyvää epäkohtaa ole korjattu seuraavana suunnitelmalliseen tarkastukseen mennessä.

11.4 Uuselintarvikkeet ja uudet prosessit

Ohje laajennettu koskemaan myös elintarvikkeiden tarjoilua ja hyväksyttyjen uuselintarvikkeiden käytön ehtojen toteutumista.

12.1 Ravintolisät

Ohjeen rakennetta paranneltu ja lisätty toimintatapa, jossa arvosanan korjattavaa voi antaa, jos toimijalle on toistuvasti annettu arvosana hyvä, eikä aiemmin havaittua ilmoituksiin liittyvää epäkohtaa ole korjattu seuraavana suunnitelmalliseen tarkastukseen mennessä.

12.2 Erityisille ryhmille tarkoitetut elintarvikkeet

Lisätty toimintatapa, jossa arvosanan korjattavaa voi antaa, jos toimijalle on toistuvasti annettu arvosana hyvä, eikä aiemmin havaittua ilmoituksiin liittyvää epäkohtaa ole korjattu seuraavana suunnitelmalliseen tarkastukseen mennessä.

12.3 Nimisuojatut elintarvikkeet

  • Lisätty nimisuojaluokkien määritelmät
  • Selkiytetty eroa nimisuojattua elintarviketta valmistavien toimijoiden ja muiden nimisuojattuja elintarvikkeita valmistuttavien/pakkaavien/maahantuovien/välittävien/ myyvien/tarjoilevien toimijoiden valvonnassa.
  • Lisätty esimerkkejä
  • Päivitetty komission tietokantojen linkit

12.6 Salmonellaa koskevat erityistakuut ja tuonti-ilmoitukset

  • Lisätty, että salmonellatutkimustodistuksessa tulee olla vaadittavat tiedot lihan lähtömaassa otetuista näytemääristä ja tehdyistä salmonellatutkimuksista sekä käytetystä tutkimusmenetelmästä.
  • Lisätty vaatimus tuonti-ilmoitusten tekemisestä koskien tiettyjä sisämarkkinoilta tuotuja eläinperäisiä elintarvikkeita.

13.3 Markkinointi

  • Tarkastettaviin asioihin lisätty maininta siitä, että säännöllisin väliajoin tulisi tarkastella toimijan harjoittamaa markkinointia myös kokonaisvaltaisesti.
  • Tarkastettaviin asioihin lisätty maininta siitä, että väitteiden käytön edellyttämät pakolliset elintarviketiedot tulee ilmoittaa sekä pakkauksessa että etämyynnissä suomeksi ja ruotsiksi.
  • Lisätty maininta, että Hyvä-arvosana voi muuttua Korjattavaa-arvosanaksi, mikäli toimija ei huomautuksesta huolimatta korjaa mainittuja epäkohtia tai pysty perustelemaan väitteiden käyttöä.
  • Arvosanoihin lisätty esimerkkejä siitä, ettei toimija pysty perustelemaan väitteiden käyttöä.

13.5 Kalastus- ja vesiviljelytuotteiden erityislainsäädännön edellyttämät tiedot

  • Huomioitavaa -kohtaa on täydennetty merikalaa koskevan rikkomusepäilyilmoituksen osalta.
  • D-arvion kohtaan huono on lisätty esimerkki.
  • Viittaus lakiin yhteisen kalastuspolitiikan seuraamusjärjestelmästä ja valvonnasta 2014/1188 on lisätty.

17.12  Torjunta-ainejäämät

Ohjeen nimi muutettu. Lainsäädäntö päivitetty.

17.13 Ympäristöstä peräisin olevat vierasaineet

Lainsäädäntö päivitetty.

17.14 Hometoksiinit

Lainsäädäntö päivitetty.

17.15 Prosessissa syntyvät vierasaineet

Lainsäädäntö päivitetty.

17.16 Muut vierasaineet

Lainsäädäntö päivitetty. Lisätty ohjeen vierasaineluetteloon pyrrolitsidiinialkaloidit, oopiumalkaloidit ja Δ9 -THC -ekvivalentit, joille on vahvistettu lainsäädännöllinen enimmäismäärä (EU) 2023/915.

Sivu on viimeksi päivitetty 17.1.2024