Oiva-arviointiohjeiden muutokset 11.4.2023
Tilojen ja välineiden soveltuvuus riittävyys ja kunto -Oiva-arviointiohje 2.3 (rekisteröidyille elintarvikehuoneistoille)
- Lisätty tarkastettavia asioita kohtaan Lämpömittareiden kunnossapito ja kalibrointi
Elintarvikkeiden valmistusprosessien lämpötilahallinta- Oiva-arviointiohje 6.5
- Poistettu kohdasta Tarkastettavia asioita EHEC-viittaus liittyen kuumennuskäsittelyyn määrättyihin ruhoihin.
Teurastamolle tuotujen eläinten erottelu- Oiva-arviointiohje 9.7
- Poistettu viittaukset EHEC-tilojen eläinten erotteluun.
Liha-alan kansallinen salmonellavalvonta- Oiva-arviointiohje 17.4
- Huomioitavaa-kohdassa viittaus ohjeeseen 5.1 on muutettu ohjeeseen 5.2.
STEC-omavalvonta- Oiva-arviointiohje 17.5
- Huomioitavaa-kohdassa on selvennetty viitauksia muihin ohjeisiin sekä viittaus ohjeeseen 5.1 on muutettu ohjeeseen 5.2.
Oiva-arviointiohjeiden muutokset 2.1.2023
Elintarvikkeiden käsittelyn yleinen hygienia ja riskinhallinta – Oiva-arviointiohje 5.1
- Arviointitulos näkyy julkisella Oiva-raportilla myös rekisteröidyssä elintarviketoiminnassa. Tässä kohdassa arvioidaan muun muassa EHEC-ruokamyrkytysriskin hallitseminen medium-kypsennetyn (puolikypsän) jauhelihapihvin valmistuksessa tai tarjoilussa.
Lämpötilahallinta - Oiva-arviointiohjeet 6.2-6.9
- Sisältöön on tehty vähäisiä muutoksia ja lämpötilahallinnan asioita on siirretty osittain uusiin arviointikohtiin.
Erityisille ryhmille tarkoitetut elintarvikkeet – Oiva-arviointiohje 12.2
- Lisätty velvoite ilmoittaa tiettyjen vieroitusvalmisteiden markkinoille saattamisesta
- Lisätty äidinmaidonkorvikkeissa sallituiksi laktoosiin ja DHA:n liittyvät maininnat.
- Lisäksi päivitetty painonhallintaan tarkoitettuja ruokavalionkorvikkeita koskevat vaatimukset vastaamaan delegoidun asetuksen (EU) 2017/1798 vaatimuksia.
Ympäristöstä peräisin olevia vierasaineita koskeva Oiva-arviointiohje 17.13
- Lisätty mukaan PFAS-yhdisteet, joille on asetettu sitovia enimmäismääriä elintarvikkeissa 1.1.2023 alkaen.
Prosessissa syntyviä vierasaineita koskeva Oiva-arviointiohje 17.15
- Lisätty vaatimus PAH-poikkeuksen alaisten tuotteiden toimittamisesta ainoastaan Suomen markkinoille ja vaatimuksen ilmoittamisesta kirjallisesti vastaanottavalle toimijalle.
Muuta
- Yhtenäistetty lämpötilahallintaa, käsittelyhygieniaa sekä kalastustuotteiden käsittelyn erityisvaatimuksia koskevien asiakokonaisuuksien osalta.