Ajankohtaista elintarvikekontaktimateriaaleista

12.5.2020

Kertakäyttöiset suojahansikkaat elintarvikkeiden käsittelyssä

Ei ole sama, minkälaisia kertakäyttöisiä suojahansikkaita elintarvikkeiden käsittelyssä käytetään, vaan tällaisten hanskojen tulee olla kemialliselta koostumukseltaan elintarvikekosketukseen soveltuvia. Yleisimmät myytävät kertakäyttöhansikkaat ovat vinyylimuovista, lateksista tai nitriilikumista valmistettuja.

Elintarvikekosketukseen soveltuvuudesta kerrotaan kertakäyttöisten suojahanskojen pakkausmerkinnöissä. Esim. malja-haarukka symboli kertoo yleisesti sen, että hanskoja voi käyttää kosketuksessa elintarvikkeisiin. Jos hanskoilla on kuitenkin jotain rajoituksia esim. tiettyjen elintarvikkeiden käsittelyyn, myös ne on kerrottu pakkausmerkinnöissä. Esim. kaikki kertakäyttöiset suojahansikkaat eivät sovellu kosketuksen rasvaisten elintarvikkeiden kanssa ja tästä on kerrottu hanskojen pakkausmerkinnöissä varoituslausekkeella ” Ei sovellu kosketukseen rasvaisten elintarvikkeiden kanssa” tai muulla vastaavalla ilmaisulla. Myös kosketusaikaa on voitu rajoittaa pakkausmerkinnöissä.

Sellaisten kertakäyttöisten suojahansikkaiden käyttö, joissa ei ole pakkausmerkinnöissä mitään mainintaa soveltuvuudesta elintarvikkeiden käsittelyyn, ei tule käyttää, koska niiden valmistaja ei ole välttämättä silloin varmistanut ovatko ne kemialliselta koostumukseltaan turvallisia elintarvikekäytössä.   

Kuluttajan kannattaakin lukea kertakäyttöisten suojahanskojen pakkausmerkinnät tarkkaan, jotta osaa valita turvalliset hanskat käyttöön ja muistaa, että hanskojen käytön ei tulisi olla itsetarkoitus, vaan kunnon käsienpesun lisäksi niistä voi olla hyötyä hygienian ylläpidossa herkimmissä ruoan käsittelyn työvaiheissa.

Lue lisää kertakäyttöisten suojahansikkaiden kemiallisesta turvallisuudesta täältä:

https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elintarvikeala/valmistus/pakkaukset-ja-muut-elintarvikekontaktimateriaalit/usein-kysyttya-kontaktimateriaaleista/kontaktimateriaalien-kaytto/

28.1.2019

Käytä elintarvikekontaktimateriaaleja ohjeiden mukaan

Lehdissä on aina silloin tällöin esitetty ehdotuksia siitä, että elintarvikekontaktimateriaaleja voitaisiin käyttää toisenlaisissa olosuhteissa kuin mihin ne on alun perin valmistettu. Esimerkiksi kertakäyttöisiä pahvimukeja on ehdotettu käytettäväksi muottina muffinien valmistamisessa varsinaisten muffinivuokien sijasta.

Suurin osa tällä hetkellä markkinoilla olevista mukeista on pinnoitettu sisäpinnaltaan PE-muovilla, mikä ei kestä uunin lämpötiloja. Mukeista voi juoda kuumaa juomaa, mutta niitä ei ole tehty kestämään uunilämpötiloja, kuten leivontaan käytettävät leivinpaperit ja muffinivuoat. Uunissa leipomukset yleensä paistetaan 175-250 astetta ja kuuma juoma ei ole koskaan yli 100 astetta. Uunilämpötilat ovat liian korkeita kertakäyttöpahvimukeille.

Elintarvikekontaktimateriaaleja tulee aina käyttää siinä tarkoituksessa ja niissä olosuhteissa, mihin ne on tehty. Muutoin on hyvin todennäköistä, että materiaalin valmistuksessa käytettyjä kemiallisia ainesosia siirtyy elintarvikkeeseen, joka on siihen kosketuksessa.  Osa näistä kemiallisista ainesosista voi olla terveydelle haitallisia.

Haittavaikutukset ilmenevät kuitenkin vasta toistuvan ja pitkäaikaisen altistuksen seurauksena eikä yksittäisestä altistuksesta ole haittaa.

 

Ostitko mielestäsi kierrätettävän bambutuotteen, mutta saitkin bambujauhoa sisältävän muovituotteen?

Myynnissä on paljon erilaisia muovin korvaajaksi esitettyjä bambutuotteita, kuten kertakäyttömukeja ja -lautasia.

Osa tuotteista on oikeita bambutuotteita, jotka eivät sisällä muovia.

Myynnissä on kuitenkin myös melamiinimuovisia tuotteita, jotka sisältävät vain yhtenä ainesosanaan bambujauhoa. Ne eivät ole kierrätettäviä eivätkä biohajoavia, vaikka niiden markkinointitavasta voisi näin päätellä.

Ostoksilla kannattaakin olla tarkkana. Lue elintarvikekontaktimateriaalien pakkausmerkinnät tarkoin. Onko bambuastia oikeasti bambua vai suurimmalta osaltaan muovia? Jos asia ei selviä pakkausmerkintöjä katsomalla tai myyjältä kysymällä, kannattaa harkita ostamista uudestaan.

Elintarvikekontaktimateriaalien pakkausmerkinnät ja markkinointi eivät saa johtaa kuluttajaa harhaan. Kuluttajalle ei saa antaa virheellistä tietoa tai mielikuvaa näiden tuotteiden materiaalista.

Kysymyksiä ja vastauksia bambujauhoa tai muuta hyväksymätöntä kasvikuitua sisältävistä muovisista kontaktimateriaaleista

Sivu on viimeksi päivitetty 30.11.2022