Toimijan velvollisuudet

Hedelmien ja vihannesten kaupan pitämistä koskevia vaatimuksia on sovellettava kaikissa kaupankäynnin vaiheissa, myös tuonnissa ja viennissä. Säädökset ovat toimijaa velvoittavia. Tuotteiden haltija vastaa siitä, että hänen hallussaan olevat hedelmä- ja vihannesalan tuotteet ovat vaatimusten mukaisia. Toimijoiden vastuulla on välittää vaaditut tiedot muuttumattomina tuotteiden loppukäyttäjälle saakka.

Toimijan vastuulla on varmistua siitä, että merkinnät, kuten pakkausmerkinnät, myyntikyltit ja saateasiakirjat ovat asianmukaiset ja paikkansa pitävät. Tämä tarkoittaa säännöllistä laaduntarkkailua ja sen varmistamista, että tuotteista on ilmoitettu esimerkiksi oikea laatuluokka. Vaatimustenmukaisuudesta huolehtiminen tarkoittaa myös esimerkiksi sitä, että eri alkuperämaista tulevia tuotteita ei tule sekoittaa irtomyyntituotteita myytäessä.

Toimijan vastuu tuotteiden vaatimustenmukaisuudesta

Toimija ei saa myydä tai pitää kaupan hedelmiä tai vihanneksia, jos tuotteet eivät ole niille määriteltyjen kaupan pitämisen vaatimusten mukaisia. Hedelmä- ja vihannesalan tuotteita vastaanottaessaan toimijan on varmistettava, että tuotteiden laatu ja pakkausmerkinnät ovat kunnossa ja vaatimustenmukaiset, ja että tuotteet vastaavat pakkaukseen ja saateasiakirjaan merkittyä laatuluokkaa. Tässä kohtaa on hyvä muistaa säädösten vaatimus siitä, että kuluttajille on annettava riittävästi ja oikeaa tietoa tuoreiden hedelmien ja vihannesten alkuperämaasta, laatuluokasta ja tarpeen mukaan lajikkeesta ja, että kuluttajaa ei saa johtaa harhaan.

Avustus- ja tiedonantovelvollisuus

Toimijalla on velvollisuus antaa tarkastuksesta vastaavan viranomaisen käyttöön tarkastuksen suorittamiseksi tarpeelliset asiakirjat ja tiedot (kuten myynti-, osto-, kirjanpito-, varastointi-, kuljetusasiakirjat). Lisäksi toimijalla on velvollisuus antaa tarkastuksesta vastaavan viranomaisen käyttöön tarkastusten toteuttamisen edellyttämät tilat ja laitteet sekä asettaa tarkastettavat tuotteet esille siten, että ne voidaan tarkastaa. Tarkastuksen kohteena olevan toimijan on sallittava näytteiden ottaminen tarkastusten edellyttämässä laajuudessa. Tarkastusten kohteena olevan toimijan on tarvittaessa avustettava tarkastustoimenpiteiden toteuttamisessa ja näytteidenotossa. 

Ilmoitusvelvollisuus (Rekisteröinti)

Tuoreita kasviksia myyvän tai myynnissä pitävän toimijan tulee kuulua Ruokaviraston ylläpitämään tietokantaan, joka on ympäristöterveydenhuollon toiminnanohjaus- ja tiedonhallintajärjestelmä (VATI). Elintarvikelain (297/2021) 10 §:n mukaan toimijan on tehtävä elintarvikealan toimintaa aloittaessaan ilmoitus elintarviketoiminnasta kunnalliselle elintarvikevalvontaviranomaiselle. Aloitusilmoituksen tehdessään toimija tulee liitetyksi tietokantaan. Toimijan on ilmoitettava toimintaa aloittaessaan kunnalliselle elintarvikevalvontaviranomaiselle tietokantaan merkitsemistä varten toimijan yksilöimiseen tarvittavien tietojen (kuten nimi, yhteystiedot, yritystunnus tai muu vastaava) lisäksi myös toimijan käsittelemien hedelmä-/vihannestuotteiden lajit ja toiminnan laajuus. Tarvittaessa toimijan on ilmoitettava myös näitä tietoja koskevat muutokset.

Sivu on viimeksi päivitetty 4.7.2025