Lisäaineet luomutuotteissa

Luonnonmukaisten elintarvikkeiden valmistuksessa on sallittu käyttää täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2021/1165 liitteessä V osassa A lueteltuja tuotteita ja aineita, joita voidaan käyttää lisäaineina luomuelintarvikkeissa. Tätä listaa on päivitetty 26.5.2025 ja sitä sovelletaan luomuelintarvikkeissa 16.6.2025 alkaen (2025/973). 

Huomio, että luonnonmukaisiin elintarvikkeisiin, joihin elintarvikkeiden lisäaineita voidaan lisätä, sovelletaan myös asetusta (EY) N:o 1333/2008. Tässä asetuksessa määrätään käyttöluvan mukaiset enimmäismäärät ja hyväksyntäedellytykset. Lisää lisäaineista

 

Tarkista asetuksesta käyttämäsi lisäaineen sallittu käyttökohde sekä erityisedellytykset ja rajoitukset.

Listalla mm. seuraavia muutoksia:

  • Ainoastaan luonnonmukaisesta tuotannosta:
    • E322 Lesitiinit
    • E335 Natriumtartraatit –  1. tammikuuta 2027 alkaen 
    • E336 Kaliumtartraatit –  1. tammikuuta 2027 alkaen
    • E337 Natriumkaliumtartraatti – uutena sallittu kasviperäisissä tuotteissa, 1. tammikuuta 2027 alkaen, tulee olla luonnonmukaisesti  tuotettua
    • E392 Rosmariiniuutteet
    • E 410* Johanneksenleipäpuujauhe
    • E 412* Guarkumi
    • E 414* Arabikumi
    • E 417 Tarakumijauhe
    • E 418 Gellaanikumi. Huom. luonnonmukaisesta tuotannosta jos saatavilla 
    • E 422 Glyseroli
    • E 901 Mehiläisvaha
    • E 903 Karnaubavaha
    • E 968 Erytritoli

Nämä lisäaineet tulee olla luomusertifioituja.

  • Muita uusia rajoituksia mm.:
    • E300 Askorbiinihappo: sallittu kasviperäisissä tuotteissa ja lihavalmisteissa (ryhmä 08.3 (*)) ja raakalihavalmisteissa (ryhmä 08.2 (*)), joihin on lisätty muita ainesosia kuin lisäaineita tai suolaa
    • E322 Lesitiinit: Sallittu sekä kasvi- että eläinperäisissä elintarvikkeissa. Ainoastaan luonnonmukaisesta tuotannosta.
    • E 418 Gellaanikumi Ainoastaan asyylipitoisuudeltaan korkea muoto. 
    • E 422 Glyseroli Ainoastaan kasviperäinen.  Kasviuutteisiin, aromeihin, geelikapseleiden kosteudensäilyttäjäksi ja tablettien päällysteeksi
    • E 553b Talkki: Sallittu kasviperäisissä elintarvikkeissa. Eläinperäisissä elintarvikkeissa käyttö on sallittua ainoastaan makkaroiden pintakäsittelyssä.
    • E 903 Karnaubavaha: Makeistuotteiden kiillotusaineena. Suojamenetelmänä hedelmien pakollisessa käsittelyssä äärimmäisellä kylmällä, jota käytetään karanteenitoimenpiteenä haitallisten organismien torjumiseksi (komission täytäntöönpanodirektiivi (EU) 2017/1279) (1) 
Sivu on viimeksi päivitetty 10.6.2025