EU:n komissio on nyt hyväksynyt (EU) 2018/848 liite II V osa (viiniliitteeseen) jaksoon 3.3 alkoholin poistomenetelmiksi ”osittaisen tyhjiöhöyrytystekniikan” ja/tai ”tislauksen” tietyin edellytyksin.
Luomuviiniä, josta alkoholi on poistettu, on mahdollista myydä seuraavin edellytyksin:
- luomuviinin alkoholipitoisuus on enintään 0,5 tilavuusprosenttia.
- sallitut alkoholin poistomenetelmät eivät ole samat kuin tavanomaisissa viineissä. EU:n komissio on hyväksynyt asetuksen (EU) 2018/848 liite II V osan (viiniliitteeseen) jaksoon 3.3 alkoholin poistomenetelmiksi yksinomaan ”osittaisen tyhjiöhöyrytystekniikan” ja/tai ”tislauksen”.
- tuotteen voi myydä nimellä ”Luomuviini, josta alkoholi poistettu” ((EU)1308/2013).
- luomuviinin, josta alkoholi on poistettu, pakkausmerkintävaatimukset tulevat luomu- ja viinilainsäädännöstä, EU:n elintarviketietoasetuksesta ja kansallisesta maa- ja metsätalousminiseteriön asetuksesta (834/2014).
- jos tuote ei täytä viinilainsäädännön vaatimuksia niin kyseessä ei ole enää viini, vaan muu juoma, esim. ”Rypälepohjainen juoma, luomu”. Tällöin noudatetaan luomu- ja muita elintarviketietoasetuksen lainsäädännön vaatimuksia.
- huom. alkoholiton ilmaisua saa käyttää vapaaehtoisen lisätietona, jos tuotteen alkoholipitoisuus on 0 tilavuusprosenttia.
Luomuviiniä, josta alkoholi poistettu, on ollut mahdollista markkinoida 19.3.2025 alkaen.