Valtion aluehallinto uudistuu vuodenvaihteessa 2025‒26. Eläinten terveyttä ja hyvinvointia sekä elintarvikkeita koskevat aluehallintovirastojen tehtävät siirtyvät 1.1.2026 alkaen Ruokavirastoon. Muutokseen liittyen sivustolla voi olla puutteita tammikuun ensipäivinä. Lisäksi maaseudun kehittämisen ja maa- ja elintarviketalouden tehtävät siirtyvät ELY-keskuksista elinvoimakeskuksiin, mikä aiheuttaa katkon maaseudun kehittämistukien asiointiin 1.‒7.1.2026.

Luomuviini, josta alkoholi on poistettu

EU:n komissio on nyt hyväksynyt (EU) 2018/848 liite II V osa (viiniliitteeseen) jaksoon 3.3 alkoholin poistomenetelmiksi ”osittaisen tyhjiöhöyrytystekniikan” ja/tai ”tislauksen” tietyin edellytyksin.

Luomuviiniä, josta alkoholi on poistettu, on mahdollista myydä seuraavin edellytyksin:

  • luomuviinin alkoholipitoisuus on enintään 0,5 tilavuusprosenttia.
  • sallitut alkoholin poistomenetelmät eivät ole samat kuin tavanomaisissa viineissä. EU:n komissio on hyväksynyt asetuksen (EU) 2018/848 liite II V osan (viiniliitteeseen) jaksoon 3.3 alkoholin poistomenetelmiksi yksinomaan ”osittaisen tyhjiöhöyrytystekniikan” ja/tai ”tislauksen”.
  • tuotteen voi myydä nimellä ”Luomuviini, josta alkoholi poistettu” ((EU)1308/2013).
  • luomuviinin, josta alkoholi on poistettu, pakkausmerkintävaatimukset tulevat luomu- ja viinilainsäädännöstä, EU:n elintarviketietoasetuksesta ja kansallisesta maa- ja metsätalousminiseteriön asetuksesta (834/2014).  
  • jos tuote ei täytä viinilainsäädännön vaatimuksia niin kyseessä ei ole enää viini, vaan muu juoma, esim.  ”Rypälepohjainen juoma, luomu”. Tällöin noudatetaan luomu- ja muita elintarviketietoasetuksen lainsäädännön vaatimuksia.
  • huom. alkoholiton ilmaisua saa käyttää vapaaehtoisen lisätietona, jos tuotteen alkoholipitoisuus on 0 tilavuusprosenttia.

Luomuviiniä, josta alkoholi poistettu, on ollut mahdollista markkinoida  19.3.2025 alkaen.

Sivu on viimeksi päivitetty 7.5.2025