Luomuviini, josta alkoholi on poistettu

EU:n komissio on nyt hyväksynyt (EU) 2018/848 liite II V osa (viiniliitteeseen) jaksoon 3.3 alkoholin poistomenetelmiksi ”osittaisen tyhjiöhöyrytystekniikan” ja/tai ”tislauksen” tietyin edellytyksin.

Luomuviiniä, josta alkoholi on poistettu, on mahdollista myydä seuraavin edellytyksin:

  • luomuviinin alkoholipitoisuus on enintään 0,5 tilavuusprosenttia.
  • sallitut alkoholin poistomenetelmät eivät ole samat kuin tavanomaisissa viineissä. EU:n komissio on hyväksynyt asetuksen (EU) 2018/848 liite II V osan (viiniliitteeseen) jaksoon 3.3 alkoholin poistomenetelmiksi yksinomaan ”osittaisen tyhjiöhöyrytystekniikan” ja/tai ”tislauksen”.
  • tuotteen voi myydä nimellä ”Luomuviini, josta alkoholi poistettu” ((EU)1308/2013).
  • luomuviinin, josta alkoholi on poistettu, pakkausmerkintävaatimukset tulevat luomu- ja viinilainsäädännöstä, EU:n elintarviketietoasetuksesta ja kansallisesta maa- ja metsätalousminiseteriön asetuksesta (834/2014).  
  • jos tuote ei täytä viinilainsäädännön vaatimuksia niin kyseessä ei ole enää viini, vaan muu juoma, esim.  ”Rypälepohjainen juoma, luomu”. Tällöin noudatetaan luomu- ja muita elintarviketietoasetuksen lainsäädännön vaatimuksia.
  • huom. alkoholiton ilmaisua saa käyttää vapaaehtoisen lisätietona, jos tuotteen alkoholipitoisuus on 0 tilavuusprosenttia.

Luomuviiniä, josta alkoholi poistettu, on ollut mahdollista markkinoida  19.3.2025 alkaen.

Sivu on viimeksi päivitetty 7.5.2025