Elintarvikkeiden lämpötilahallinnalla, kuten kylmäketjun ylläpidolla, valmistusprosessien lämpökäsittelyillä ja tehokkaalla jäähdytyksellä on merkittävä rooli elintarvikkeiden turvallisuuden ja laadun varmistamisessa. Lämpötilahallinta elintarvikehuoneistoissa oli valtakunnallinen elintarvikevalvonnan painopiste vuosina 2023-2024.
Painopiste koski elintarvikkeiden säilytyksen ja käsittelyn lämpötilahallintaa rekisteröidyissä ja hyväksytyissä elintarvikehuoneistoissa. Painopisteen tavoitteena oli vahvistaa elintarvikevalvojien ja elintarvikealan toimijoiden osaamista sekä parantaa lämpötilahallinnan valvonnan yhdenmukaisuutta ja kattavuutta.
Painopisteen valmistelu aloitettiin Ruokavirastossa vuoden 2022 aikana muun muassa Oiva-arviointikokonaisuuden 6 yhdenmukaistamisella. Päivitetyt lämpötilahallinnan Oiva-arviointiohjeet otettiin käyttöön 2.1.2023. Myös muita Ruokaviraston lämpötilahallintaa koskevia ohjeita päivitettiin. Elintarvikevalvojille järjestetiiin maaliskuussa 2023 koulutusta lämpötilahallinnan valvonnasta elintarvikehuoneistoissa. Ruokavirasto laati yhteistyössä elintarvikealan toimijoiden ja valvojien kanssa käytännönläheisen videosarjan, jossa annetaan käytännönläheistä ohjeistusta lämpötilahallinnan toteuttamiseen elintarvikehuoneistoissa. Videosarja julkaistaan elokuussa 2025.