Suomen monivuotinen kansallinen valvontasuunnitelma, VASU, on kaikkien elintarvikeketjun viranomaisten yhteinen ”tiekartta”, jonka avulla varmistetaan valtakunnallisesti viranomaisvalvonnan poikkileikkaavat ja yhdenmukaiset tavoitteet ja painopisteet sekä laatu ja kehittäminen. Suomessa VASUun on sisällytetty kaikki elintarvikeketjun valvontajärjestelmät riippumatta siitä, kuuluvatko ne virallista valvontaa koskevan asetuksen soveltamisalueeseen. Viranomaistoiminnan edellytetään huomioivan yhteiskunnalliset muutokset ja mahdolliset uudet riskit. Näiden hallinnassa VASU on yksi tärkeimmistä työkaluista, sillä se perustuu toiminnan jatkuvan kehittämisen periaatteeseen. Kukin toimivaltainen viranomainen käyttää VASUa oman toimintansa suunnitteluun, toteuttamiseen ja seurantaan.
Painopistetyöllä kehitetään riskienhallintaa ja tiedonsaantia
Elintarvikevalvonnan painopisteet pyrkivät osaltaan varmistamaan, että elintarvikealan toimijat ja viranomaiset tunnistavat elintarvikkeisiin liittyvät turvallisuusriskit ja hallitsevat niitä, ja että kuluttajat saavat tutkittua ja puolueetonta tietoa valintojensa tueksi. Kullakin painopisteellä on omat tarkemmat tavoitteensa, joilla edistetään VASUn 2025-2029 yhteisiä kehitysteemoja: valmius, varautuminen ja huoltovarmuus, vastuullisuus ja kestävyys sekä teknologia ja tieto.
Elintarviketurvallisuuden painopisteet kytkeytyvät Ruokaviraston strategisista tavoitteista myös kotimaisen ruoantuotannon elinvoimaan eli tähtäävät osaltaan toimijoiden parantuneeseen osaamiseen ja vastuuseen tuotteidensa turvallisuudesta sekä siihen, että petosten ennaltaehkäisy ja valvonta toimii.
Elintarviketurvallisuuden painoisteisiin sisältyy tiedonkeruun ja hyödyntämisen teknologioiden ja toimintatapojen kehittämistä, mikä tähtää osaltaan siihen, että valvontatulokset ohjaavat valvontaa ja valvonnasta kertyvä tieto palvelee ruokajärjestelmää.