Vierasaineiden pitoisuuksia elintarvikkeissa säädellään ensisijaisesti asettamalla lainsäädännöllisiä enimmäispitoisuuksia. Tällä hetkellä enimmäismääriä on asetettu muun muassa seuraaville yhdisteille:
- mykotoksiinit (sisältää: aflatoksiinit, okratoksiini A, patuliini, deoksinivalenoli, zearalenoni, fumonisiinit, sitriniini, torajyväpahkat ja torajyväalkaloidit, T-2- ja HT-2-toksiinit)
- kasvitoksiinit (sisältää: erukahappo, tropaanialkaloidit, syaanivetyhappo, pyrrolitsidiinialkaloidit, oopiumalkaloidit, delta-9-tetrahydrokannabinoli (Δ9-THC) -ekvivalentit)
- metallit ja muut alkuaineet (sisältää: lyijy, kadmium, elohopea, arseeni, epäorgaaniset tinayhdisteet, nikkeli)
- halogenoidut pysyvät orgaaniset yhdisteet (sisältää: dioksiinit ja PCB-yhdisteet, perfluoratut alkyyliyhdisteet (PFAS))
- elintarvikkeiden jalostuksessa syntyvät vierasaineet (sisältää: polysykliset aromaattiset hiilivedyt (PAH-yhdisteet), 3-monoklooripropaani-dioli (3-MCPD) ja glysidyylirasvahappoesterit)
- muut vierasaineet (sisältää: nitraatit, melamiini, perkloraatti)
Enimmäispitoisuuksien avulla kuluttajien altistuminen näille yhdisteille pyritään pitämään toksikologisesti hyväksyttävänä kansanterveyden suojelemiseksi. Satunnainen enimmäismäärää suurempi saanti ei pääsääntöisesti merkitse välitöntä terveysriskiä, vaan enimmäispitoisuuksien avulla estetään erityisesti sellaisia haitallisia vaikutuksia, jotka aiheutuvat pitkäaikaisen ja jatkuvan altistumisen seurauksena. Elintarvikkeita, joissa näiden yhdisteiden pitoisuudet ovat sallittuja enimmäispitoisuuksia suurempia, ei saa saattaa markkinoille eikä niitä saa käyttää elintarvikkeiden ainesosina.
Vaikka jollekin yksittäiselle vierasaineelle ei olisikaan toistaiseksi asetettu lainsäädännöllistä enimmäispitoisuutta, on vastuu elintarvikkeiden turvallisuudesta yrityksillä. Siten yritysten on tarvittaessa otettava omavalvonnassaan huomioon myös sellaiset vierasaineet, joille ei ole toistaiseksi asetettu enimmäispitoisuuksia. Lisäksi on huomioitava, että vaikka akryyliamidille ei ole tällä hetkellä asetettu enimmäispitoisuuksia, velvoittaa yrityksiä akryyliamidin pakolliset vähentämistoimenpiteet.
Elintarvikkeiden vierasaineita koskeva lainsäädäntö on koottu kokonaisuudessaan Maa- ja metsätalousministeriön internetsivuille.
Keskeiset elintarvikkeiden vierasaineita koskevat säädökset
Keskeisimmät elintarvikkeiden vierasaineita koskevat säädökset (Huomaa, että säädökset on huomioitava mahdollisine muutoksineen):
- Neuvoston asetus (ETY) N:o 315/93, annettu 8 päivänä helmikuuta 1993, elintarvikkeissa olevia vieraita aineita koskevista yhteisön menettelyistä (ns. kehysasetus)
- Komission asetus (EU) 2023/915, annettu 25 päivänä huhtikuuta 2023, tiettyjen elintarvikkeissa olevien vierasaineiden enimmäismääristä ja asetuksen (EY) N:o 1881/2006 kumoamisesta
- Komission asetus (EU) 2017/2158, annettu 20 päivänä marraskuuta 2017, toimenpiteistä elintarvikkeiden akryyliamidipitoisuuden vähentämiseksi ja vertailuarvojen vahvistamiseksi
- Maa- ja metsätalousministeriön asetus 880/2016 eräiden vieraiden aineiden enimmäismääristä elintarvikkeessa
- Neuvoston asetus (Euratom) 2016/52, annettu 15 päivänä tammikuuta 2016, elintarvikkeiden ja rehujen radioaktiivisen saastumisen sallituista enimmäistasoista ydinonnettomuuden tai muun säteilyhätätilanteen jälkeen ja neuvoston asetuksen (Euratom) N:o 3954/87 sekä komission asetusten (Euratom) N:o 944/89 ja (Euratom) N:o 770/90 kumoamisesta
Valvontaa, näytteenottoa ja analyysimenetelmien kriteerejä koskevat säädökset
Valvontaa, näytteenottoa ja analyysimenetelmien kriteerejä koskevat säädökset (Huomaa, että säädökset on huomioitava mahdollisine muutoksineen):
- Komission delegoitu asetus (EU) 2022/931, annettu 23 päivänä maaliskuuta 2022, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2017/625 täydentämisestä vahvistamalla säännöt elintarvikkeissa olevia vierasaineita koskevan virallisen valvonnan suorittamiselle
- Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2022/932, annettu 9 päivänä kesäkuuta 2022, yhdenmukaisista käytännön järjestelyistä virallisen valvonnan suorittamista varten siltä osin kuin on kyse elintarvikkeissa olevista vierasaineista, monivuotisten kansallisten valvontasuunnitelmien erityisestä lisäsisällöstä ja niiden valmistelua koskevista erityisistä lisäjärjestelyistä
- Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2023/2782, annettu 14 päivänä joulukuuta 2023, näytteenotto- ja määritysmenetelmistä elintarvikkeiden mykotoksiinipitoisuuksien valvontaa varten ja asetuksen (EY) N:o 401/2006 kumoamisesta
- Komission asetus (EY) N:o 1882/2006, annettu 19 päivänä joulukuuta 2006, näytteenotto- ja määritysmenetelmistä tiettyjen elintarvikkeiden nitraattipitoisuuksien virallista tarkastusta varten
- Komission asetus (EY) N:o 333/2007, annettu 28 päivänä maaliskuuta 2007, näytteenotto- ja määritysmenetelmistä elintarvikkeiden lyijy-, kadmium-, elohopea-, epäorgaanisen tinan, 3-MCPD- ja bentso(a)pyreenipitoisuuksien virallista tarkastusta varten
- Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2023/2783, annettu 14 päivänä joulukuuta 2023, näytteenotto- ja määritysmenetelmistä elintarvikkeiden kasvitoksiinipitoisuuksien valvontaa varten ja asetuksen (EU) 2015/705 kumoamisesta
- Komission asetus (EU) 2017/644, annettu 5 päivänä huhtikuuta 2017, näytteenotto- ja määritysmenetelmistä tietyissä elintarvikkeissa olevien dioksiinien, dioksiinien kaltaisten PCB-yhdisteiden ja muiden kuin dioksiinien kaltaisten PCB-yhdisteiden pitoisuuksien tarkastusta varten sekä asetuksen (EU) N:o 589/2014 kumoamisesta
- Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2022/1428, annettu 24 päivänä elokuuta 2022, näytteenotto- ja analyysimenetelmistä perfluorattujen alkyyliyhdisteiden valvontaan tietyissä elintarvikkeissa