Elintarviketurvallisuuden painopisteet

Elintarviketurvallisuus Suomessa 2024 / Osa 7 Elintarviketurvallisuuden painopisteet

Osa 1: Yhteenveto
Osa 2: Yleistä elintarviketurvallisuudesta
Osa 3: Elintarvikealan toiminnan valvonta 
Osa 4: Elintarvikkeiden vienti 
Osa 5: Valvonta- ja seurantaohjelmat 
Osa 6: Kaupan pitämisen vaatimustenmukaisuuden ja nimisuojatuotteiden valvonta 
Osa 7: Elintarviketurvallisuuden painopisteet 

Elintarvikeketjun monivuotisen kansallisen valvontasuunnitelman eli VASU-suunnitelman Osassa 2 on kuvattu toimenpiteet valvonnan päämäärien saavuttamiseksi eli elintarvikevalvontaketjun painopisteet. Ruokavirasto suunnittelee ja koordinoi VASU-kauden painopistetyön ja päivittää niitä vuosittain tarpeen mukaan.

Kohteet valvonnan piiriin

Suomessa on elintarvikevalvonnan ulkopuolella elintarvikealan toimijoita, joiden lakisääteisesti ja Ruokaviraston ohjeistuksen mukaan tulisi olla elintarvikevalvonnan piirissä. Valvonnan ulkopuolelle jättäytyminen voi olla toimijoilta tahallista tai tahatonta. Yrittäjien välisen epätasa-arvoisen kilpailuasetelman lisäksi valvonnan ulkopuolelle jättäytyminen voi johtaa muun muassa elintarviketurvallisuuden vaarantumiseen ja kuluttajien harhaanjohtamiseen.

Kohteet valvonnan piiriin -painopisteen (v. 2020–2024) tavoite oli löytää elintarvikevalvonnan ulkopuolella olevia elintarvikealan toimijoita ja edistää niiden saamista valvonnan piiriin, etenkin verkkokauppojen ja muun etämyynnin sekä liikkuvien elintarvikehuoneistojen osalta. Työtä tehtiin yhteistyössä Ruokaviraston, Verohallinnon, aluehallintovirastojen ja kunnallisten ympäristöterveydenhuollon valvontayksiköiden kanssa. Menetelmiä tulosten saavuttamiseksi olivat mm. valvontayksiköiden tekemät selvitykset, työpajat, kyselyt ja kartoitukset.

Työn tuloksena

  • Valvonnan piiriin kuulumisvelvoitetta selvitettiin yhteistyössä valvontayksiköiden kanssa yhteensä 101 kohteen osalta, jonka seurauksena valvontayksiköt lisäsivät valvonnan piiriin yhteensä 71 kpl elintarvikealan yritystä.
  • Valvontayksiköt välittivät yli 80:lle paikalliselle yhteistyötaholle eteenpäin jaettavaksi tietoa velvoitteesta kuulua elintarvikevalvontaan, minkä seurauksena esimerkiksi aloittavan yrittäjän ohjeisiin lisättiin tietoa asiasta. Myös Ruokavirasto välitti tietoa velvoitteesta kuulua elintarvikevalvontaan valtakunnallisille yhteistyötahoille. Tämän seurauksena esimerkiksi Suomi.fi -sivuston yrittäjäosioon lisättiin tietoa elintarvikevalvontaan rekisteröitymisestä ja kuulumisesta.
  • Kerättiin tietoa Facebookissa toimivista elintarvikkeita myyvistä ryhmistä ja niiden toiminnan laajuudesta. Saatujen tietojen perusteella Ruokavirasto kehittää Facebookissa tapahtuvaa etämyynnin valvonnan ohjausta.
  • Julkaistiin valvojille vinkkilistoja kohteiden saamiseksi valvonnan piiriin.
  • Osallistuttiin Valtiovarainministeriön (VM) ”Elämäntapahtumalähtöinen digitalisaatio” hankehakuun, jonka seurauksena käynnistettiin VM:n ja Digi- ja väestötietoviraston organisoima palvelumuotoiluprojekti yrityksen perustamisen asiointipolun digitalisoimiseksi. Projektissa pilottina toimii elintarvikealan yrityksen perustaminen. Keväällä 2025 palvelumuotoiluprojektin aloituksen myötä käynnissä ovat alkuvaiheen asiakashaastattelut.

Painopistetyössä kerättyä tietoa valvonnan ulkopuolelle jäämisestä voi hyödyntää jatkossa juurisyihin vaikuttamisessa. Olennaista olisi löytää pitkäkestoisia ratkaisuja valvonnan ulkopuolella olevien toimijoiden saamiseksi valvonnan piiriin, jolloin ulkopuolella olevien määrää saataisiin pysyvästi vähennettyä. Yksi näistä pitkäkestoisista ratkaisuista voi olla VM:n palvelumuotoilukonsepti, jossa yrityksen aloittamisen polun digitalisoiminen tulisi vähentämään uusien yritysten jättäytymistä valvonnan ulkopuolelle. Tästä seuraisi mm. seuraavia asioita:

  • aloittavat yrittäjät saisivat heti elintarvikevalvonnan kontaktin, jolloin heille voitaisiin antaa elintarvikevalvonnan ohjausta ja neuvontaa jo alkuvaiheessa
  • palveluiden löydettävyys ja sujuvuus paranisi, oikean tiedon juurelle löytäminen helpottuisi
  •  yrittäjien tasa-arvoinen kohtelu viranomaisten suunnalta paranisi
  • yrittäjien elämä helpottuisi, viranomaisten yhteistyö lisääntyisi
  • viranomaispalvelujen saavutettavuus helpottuisi ja tiedon yhteiskäyttöisyys lisääntyisi.

Valvojan työkalupakki

Valvojan työkalupakki -painopiste (v. 2020–2024) jäsensi ja kokosi valvonnassa tarvittavan osaamisen, tiedot ja materiaalit valvojan työkalupakiksi, josta tieto on löydettävissä helposti ja ymmärrettävästi.

Painopistetyön tavoitteena oli, että elintarvikevalvonta on vaikuttavaa ja yhdenmukaista sekä toteuttaa hyvää hallintoa. Se jakaantui kolmeen osatavoitteeseen, jotka olivat valvonnassa tarvittavan osaamisen lisääminen, valvonnassa tarvittavan tiedon löytyminen ja ohjeistuksen kehittäminen.

Valvojan työkalupakki -työssä kehitettiin ruokavirasto.fi-sivujen Elintarvikkeet-osion Elintarvikeala ja Ohjeita kuluttajille -sivuja. Tätä varten asiakkailta ja kumppaniviranomaisilta kerättiin webropol-kyselyllä ja Teams-haastatteluilla palautetta, joka huomioitiin uudistustyössä.

Elintarvikeala- ja Tietoa elintarvikkeista -sivuille luotiin uudet rakenteet. Ohjeiden ja lainsäädäntöjen löydettävyyttä parannettiin kokoamalla ne omalle haitarimuotoon rakennetulle Ohjeet ja lainsäädäntö -sivulle. Tuote- ja toimialakohtaiset vaatimukset kerättiin myös omaksi sivuksi.

Erityisesti aloittavan valvojan tueksi koottiin Tuote- ja toimialakohtaiset vaatimukset, joka käsittelee elintarvikelainsäädännön nojalla tehtävää valvontaa. Elintarvikevalvojan käsikirja ohjeistaa, kuinka elintarvikeketjun virallista valvontaa koskeva asetus (EU) 2017/625 ja muu elintarvikelainsäädäntö huomioidaan riskiperusteisen valvonnan toteuttamisessa. Käsikirja kokoaa yhteen asioita monista Ruokaviraston ohjeista ja lainsäädännöstä. Käsikirjaan ja Valvojan työkalupakkiin tuotettiin myös uutta ohjeistusta, kuten Hallinnollinen osaaminen –ohje.

Pikantti-ekstranet on viranomaisyhteistyöhön tarkoitettu verkkopalvelu. Valvojan työkalupakki -työssä kehitettiin Pikantin Elintarvikkeet-osion sivurakennetta, jotta elintarvikevalvonnan sisällöt löytyvät helpommin. Osa sisällöistä siirrettiin ruokavirasto.fi-sivulle. Lisäksi Pikanttiin luotiin Elintarvikevalvojan työkalupakki -sivu, joka jäsentää ja kokoaa elintarvikevalvonnan työkalut linkkikokoelmaksi. Työkalupakista saa vinkkejä, mistä etsiä tietoa.

Valvojan työkalupakki -työtä esiteltiin Elintarvikevalvonnan valtakunnallisilla koulutuspäivillä 12.-13.2.2025.