D-vitamiini

D-vitamiinin ja terveyden välisistä yhteyksistä on runsaasti tietoa tarjolla. Tutkimusten mukaan rasvaliukoisella D-vitamiinilla näyttäisi olevan terveydelle edullisia vaikutuksia erityisesti kaatumisten ja luunmurtumien ehkäisyssä. D-vitamiinin puute johtaa lapsilla riisitautiin ja aikuisilla osteomalasiaan.

D-vitamiinia muodostuu iholla auringonvalon vaikutuksesta maaliskuun ja lokakuun välisenä aikana, kesäkuukausina eniten. D-vitamiinin riittävää saantia sekä ihosta että ravinnosta kuvataan seerumin D-vitamiinin eli 25(OH)D:n pitoisuudella. Yli 50 nmol/l pitoisuutta pidetään terveyden kannalta riittävänä. Normaalisti ulkona kesäkuukausina aikaansa viettävät ihmiset tarvitsevat tutkimusten mukaan talvella D-vitamiinia noin 10 µg/vrk ravinnosta tai ravintolisistä, jotta seerumin 25(OH)D-pitoisuus olisi riittävä. Yli 75-vuotiaiden vanhusten ja hyvin vähän ulkona oleskelevien nuorempienkin on hyvä saada jopa 20 µg/vrk tavoiteltavan seerumipitoisuuden saavuttamiseksi.

  • D-vitamiinin suositeltava päivittäinen saanti on 10 μg/päivä niin lapsille kuin aikuisille.
  • Kahden viikon ikäisestä 1-vuotiaaksi saakka lapsille annetaan D-vitamiinivalmistetta 10 μg/päivä ympäri vuoden. Mikäli imeväisikäinen lapsi saa äidinmaidon tilalle tai lisäksi äidinmaidonkorvikkeita tai vieroitusvalmisteita, hänelle annostellaan D-vitamiinilisää yksilöllisesti (katso uusi tarkennettu suositus, pdf).
  • Yksivuotiaille lapsille annetaan D-vitamiinivalmistetta 10 μg/päivä ympäri vuoden.
  • 2-17-vuotiaille suositellaan D-vitamiinivalmisteen käyttöä 7,5 μg/päivä ympäri vuoden.
  • Raskaana oleville ja imettäville naisille suositellaan D-vitamiinilisää 10 μg/päivä ympäri vuoden.
  • D-vitamiinivalmisteen käyttöä suositellaan myös heille, jotka eivät käytä säännöllisesti D-vitamiinilla täydennettyjä tuotteita (maitovalmisteita ja margariineja) ja/tai kalaa.
  • yli 75 vuotiaille suositellaan D-vitamiinivalmisteen käyttöä 20 μg/päivä ympäri vuoden. Pienempi annos (10 μg/päivä) voi riittää, jos käyttää säännöllisesti ja paljon D-vitaminoituja maitovalmisteita, rasvalevitteitä ja kalaa.
  • Tämän lisäksi tavoiteltavan seerumipitoisuuden saavuttamiseksi hyvin vähän ulkona oleskeleville, peitetysti pukeutuville ja tummaihoisille suositellaan 20 mikrogrammaa/päivä ympäri vuoden.

D-vitamiinivalmisteiden saantisuositukset

VRN:n käyttösuositus D-vitamiinivalmisteista imeväisikäisillä (pdf)

Tiedote D-vitamiinilisistä vastaanottokeskuksille (pdf) 

VRN:n toimenpidesuositus elintarvikkeiden D-vitaminoinnista. (pdf)

VRN:n D-vitamiiniraportti vuodelta 2010 (pdf)

Sivu on viimeksi päivitetty 13.5.2022