Virvoitusjuomat ja energiajuomat

Sokeripitoiset virvoitusjuomat, mehut ja mehujuomat

Lisättyä sokeria sisältävät virvoitusjuomat, mehut ja mehujuomat eivät kuulu jokapäiväiseen terveelliseen ruokavalioon. Niissä on runsaasti energiaa, happoja ja kolajuomissa myös kofeiinia, mutta niukasti tai ei lainkaan tarpeellisia ravintoaineita.

Sokerittomat kevytjuomat (light-juomat)

Energiaa sisältämättömät virvoitus- ja mehujuomissa eli light- tai kevytjuomissa on hampaille haitallisia happoja ja sen vuoksi niidenkin käyttö on hyvä rajoittaa aterioiden yhteyteen. Ne sisältävät myös lisäaineita samoin kuin sokerialla makeutetut juomatkin..

Kolajuomat sisältävät kofeiinia. Siksi niitä ei suositella kofeiiniherkille, raskaana oleville eikä alle 15-vuotiaille.

Energia-, urheilu- ja hyvinvointijuomat

Energia-, urheilu- ja hyvinvointijuomat eivät poikkea paljoakaan vastaavista sokeria sisältävistä tai sokerittomista virvoitusjuomista. Ne eivät sovi janojuomiksi. Energiajuomia ei suositella myöskään kofeiiniherkille, raskaana oleville eikä alle 15-vuotiaille lapsille niiden sisältämän kofeiinin vuoksi. Niiden kofeiinimäärä voi vaihdella huomattavasti. Tarkasta kofeiinimäärä pakkauksesta. Urheilujuomista voi olla hyötyä vain pitkäkestoisten urheilusuoritusten aikana ja/tai niiden jälkeen.

Lue lisää energiajuomista

Alkoholijuomat

Alkoholille ei ole voitu osoittaa turvallista käyttömäärää. Sitä ei siksi suositella lainkaan. Jos kuitenkin käytät alkoholijuomia, käytä niitä mahdollisimman harvoin ja vähän. Alkoholijuomat sisältävät runsaasti energiaa. Lisäksi viinien, siiderien ja long-drink-juomien sisältämät sokerit ja hapot ovat hampaille haitallisia.

Alkoholia on erityisen haitallista raskaana oleville, imettäville, ikääntyneille, lapsille ja nuorille. Ikäihmisille on alkoholin käyttö erityisen haitallista. Koska elimistön nestepitoisuus pienenee ja aineenvaihdunta hidastuu ikääntymisen myötä, myös alkoholin vaikutukset elimistössä voimistuvat.

Sivu on viimeksi päivitetty 16.4.2025