Valtion aluehallinto uudistuu vuodenvaihteessa 2025‒26. Eläinten terveyttä ja hyvinvointia sekä elintarvikkeita koskevat aluehallintovirastojen tehtävät siirtyvät 1.1.2026 alkaen Ruokavirastoon. Muutokseen liittyen sivustolla voi olla puutteita tammikuun ensipäivinä. Lisäksi maaseudun kehittämisen ja maa- ja elintarviketalouden tehtävät siirtyvät ELY-keskuksista elinvoimakeskuksiin, mikä aiheuttaa katkon maaseudun kehittämistukien asiointiin 1.‒7.1.2026.

Elintarvikkeiden täydentäminen D-vitamiinilla

Huhtikuu 2010

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee seuraavia toimenpiteitä väestön  D-vitamiinin saannin parantamiseksi:

D-vitamiinin saantia on mahdollista nostaa lisäämällä D- vitamiinia elintarvikkeisiin tai antamalla suosituksia esimerkiksi ravintolisien käyttämiseksi tai tiettyjen ruokien valinnan suhteen. Lisäksi on teoriassa myös mahdollista lisätä D-vitamiinia epäsuorasti ruokavalioon, lisäämällä sitä eläinten rehuihin. D-vitamiinin riittävää saantia sekä ihosta että ravinnosta kuvataan seerumin D-vitamiinin eli 25(OH)D:n pitoisuudella. Yli 50 nmol/l – pitoisuutta pidetään terveyden kannalta riittävänä. Normaalisti ulkona kesäkuukausina aikaansa viettävät ihmiset tarvitsevat tutkimusten mukaan talvella D-vitamiinia noin 10 µg/vrk ravinnosta tai ravintolisistä, jotta seerumin 25(OH)D-pitoisuus olisi riittävä.

  • D-vitamiinin suositeltava päivittäinen saanti on siis 10 μg / vuorokausi niin lapsille kuin aikuisille.
  • Kahden viikon ikäisestä 2-vuotiaaksi saakka lapsille suositellaan D-vitamiinivalmisteen ympärivuotista käyttöä 10 μg / vuorokausi. 
  • 2-18-vuotiaille suositellaan D-vitamiinivalmisteen ympärivuotista käyttöä 7,5 μg / vuorokausi.
  • Raskaana oleville ja imettäville naisille suositellaan D-vitamiinilisää 10 μg / vuorokausi ympäri vuoden.
  • D-vitamiinivalmisteen käyttöä suositellaan myös heille, jotka eivät käytä säännöllisesti D-vitamiinilla täydennettyjä tuotteita tai kalaa.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan D-vitamiiniraportissa tarkastellaan keinoja, miten D-vitamiinin saantia voidaan lisätä erilaisilla elintarvikkeiden täydentämistoimenpiteillä.

Toimenpide-ehdotuksia ovat:

  • Nestemäisiin maitotuotteisiin suositellaan lisättäväksi D3-vitamiinia 1 μg/100 ml.
  • Kaikkiin levitettäviin ravintorasvoihin voita lukuun ottamatta suositellaan lisättäväksi D3-vitamiinia 20 μg/100 g. Täysin kasvipohjaisiin tuotteisiin vitamiini voidaan lisätä D2-muodossa.
  • Toimenpiteiden vaikutusta eri väestöryhmien D-vitamiinin saantiin ja D-vitamiinistatukseen tulee seurata.
  • Kananmunien D-vitamiinipitoisuus tulee analysoida uudelleen ja Fineli-tietopankin muidenkin elintarvikkeiden D-vitamiinipitoisuudet tarkistaa.
  • Pohjoismaissa ravitsemussuosituksia valmistelevaa työryhmää pyydetään ottamaan D-vitamiinisuositusten päivittäminen erityisen tarkastelun kohteeksi.

Sähköinen julkaisu: D-vitamiinityöryhmän raportti 2010 (pdf)

 

Sivu on viimeksi päivitetty 3.1.2020