Kasvien tilaaminen verkosta

Kun tilaat kotikäyttöön taimia, viherkasveja, ruukkukasveja, pistokkaita ja muuta lisäysaineistoa verkkokaupasta, ota huomioon kasvinterveysvaatimukset. Nämä vaatimukset ovat erilaiset EU-maista ja EU:n ulkopuolelta tilattaessa. Kasvinterveysvaatimusten tavoitteena on estää kasvitautien ja tuholaisten leviäminen EU:n ulkopuolelta unionin alueelle ja EU:n sisällä maasta toiseen.

Huomioi vaatimukset myös siemeniä tilatessasi.

Huomioi, että EU:n tai kansalliseen vieraslajiluetteloon kuuluvia lajeja ei saa tilata.

Kasvien tilaaminen toisesta EU-maasta

  • Varmista, että ostat ammattimaisesta verkkokaupasta, joiden tuotteet ovat peräisin valvotusta tuotannosta. Harrastelijoiden myymissä kasveissa on suuri riski kasvitautien ja tuholaisten leviämisestä, jos kasvit on kasvatettu esimerkiksi kotipuutarhassa. Valvotuilla ammattimaisilla viljelmillä kasveista on tarkastettu kasvitaudit ja tuholaiset. 
  • Kun ostat EU-alueelta, muista tulipoltteen isäntäkasvien ja siemenperunan PZ-kasvipassivaatimus, koska Suomi on suoja-aluetta esimerkiksi tulipoltteen ja koloradonkuoriaisen suhteen. Näillä kasveilla pitää Suomeen toimitettaessa olla kasvipassi, jossa on PZ-merkintä osoituksena suoja-aluevaatimusten täyttymisestä. Huomaa, että voi olla vaikeaa löytää PZ-merkittyjä kasveja toisen EU-maan verkkokaupasta. 

Kasvien tilaaminen EU:n ulkopuolisesta maasta

  • Kaikilla taimilla, ruukkukasveilla, viherkasveilla, pistokkailla, varteoksilla ja muulla lisäysaineistolla pitää olla kasvinterveystodistus EU:n ulkopuolelta tilattaessa. Niille tehdään myös kasvintarkastus rajatarkastusasemalla.
  • Kokonaan maahantuontikiellossa ovat esimerkiksi tulipoltteen isäntäkasvit, havukasvit, sitruspuut ja siemenperuna. Maahantuontikiellossa olevia kasveja ei voi tilata. Katso ohje Maahantuontikiellot tuontiohjeet-sivulta.
  • Kasvinterveystodistus ja tarkastus ovat maksullisia. Lisäksi kustannuksia aiheutuu huolintaliikkeen käytöstä, joten kokonaisuudessaan tilaamisesta voi aiheutua huomattavat kustannukset. Huolintaliikettä tarvitaan tuontitarkastuksen järjestämiseen.
  • Lue lisää kasvien tuonnista EU:n ulkopuolelta.

 

 

Sivu on viimeksi päivitetty 20.5.2020