Shigella

Shigelloja voi esiintyä vain ihmisen ja apinan suolistossa, josta ne erittyvät ulosteeseen. Ne viihtyvät sekä hapellisissa että hapettomissa olosuhteissa, eivät siedä hapanta ja viihtyvät melko kosteassa ympäristössä. Shigellalajeja on useita, ja ne voivat aiheuttaa ihmiselle veriripulin, shigelloosin. Shigelloosi on yleisvaarallinen tartuntatauti, josta käytetään sen aiheuttaman veriripulin vuoksi myös nimeä punatauti. Suomessa raportoidaan vuosittain 70–100 yksittäistä tautitapausta, joista suurimman osan aiheuttaa Shigella sonnei -bakteeri. Tartunnat ovat pääasiassa peräisin ulkomaanmatkoilta.

Tartuntatavat 

Shigellatartunta on aina peräisin shigellaa erittävän henkilön ulosteista. Elintarvikkeet voivat saastua shigellatartunnan saaneen henkilön välityksellä huonon käsihygienian seurauksena tai esimerkiksi vihannekset ja juurekset saastuneen kastelu- tai huuhteluveden välityksellä. Yleisin syy tartuntaan on huono käsihygienia. Jo vähäinenkin saastutus riittää aiheuttamaan oireita, koska tartuntaa aiheuttava annos on pieni.

Itämisaika 

Taudin itämisaika on tavallisesti ½–3 vuorokautta, mutta aika voi vaihdella yhdestä seitsemään vuorokauteen.

Oireet 

Tauti alkaa ruokahaluttomuudella, voimattomuudella, pahoinvoinnilla ja korkealla kuumeella. Tartunnan saaneilla voi olla myös vatsakramppeja ja veriripulia. Etenkin riskiryhmille, kuten vanhuksille, pikkulapsille ja vakavaa perustautia sairastaville, tauti voi olla hengenvaarallinen.

Epidemiat 

Viime vuosina elintarvikevälitteisiä shigellaepidemioita ei ole raportoitu. Vuonna 2001 raportoitiin 2 epidemiaa, joissa molemmissa epidemian aiheuttajaksi osoittautui sairastunut elintarviketyöntekijä, joka oli saanut tartunnan ulkomaanmatkalta. Vuonna 2007 epidemiassa välittäjäelintarvike jäi selvittämättä.

Ehkäisy 

  • Huolellinen käsihygienia. 
  • Bakteeri kuolee kuumennettaessa, ja siksi kuumana tarjoiltava ruoka tulee lämmittää huolellisesti yli +75 celsiusasteeseen ja pitää tarjolla niin, että sen lämpötila kauttaaltaan on vähintään +60 celsiusastetta. 
  • Vihannekset ja juurekset tulee pestä huolellisesti puhtaalla vedellä. 
  • Shigellatartunnan saanut henkilö ei saa osallistua sellaisiin työtehtäviin, joissa käsitellään elintarvikkeita tai niiden käsittelypintoja.
Sivu on viimeksi päivitetty 10.1.2019