Toksoplasma gondii

Toxoplasma gondii eli toksoplasma on lähinnä kissojen parasiitti (pääisäntä). Kissat erittävät ulosteen mukana ookystia, jotka säilyvät maaperässä yli vuoden. Toksoplasmaa tavataan satunnaisesti myös kasvissyöjä väli-isännissä (sika, lammas) ja toksoplasma ookystiaa niiden lihassa.

Tartuntatavat 

Ihminen voi saada toksoplasmatartunnan joko suoraan ookystia erittävän kissan ulosteista tai kissan ulosteiden saastuttamien kasvisten tai maaperän välityksellä. Tartunnan voi saada myös syömällä huonosti kypsennettyä, kudoskystia sisältävää lihaa.

Itämisaika 

Oireita ilmaantuu useiden viikkojen kuluttua tartunnasta.

Oireet 

Ihmiselle toksoplasmoosi aiheuttaa useimmiten lievää flunssan kaltaista sairautta, joka sairastetaan lähes huomaamatta. Riskiryhmiä ovat raskaana olevat tai ne henkilöt, joiden vastustuskyky on sairauden vuoksi heikentynyt. Tartunta raskauden aikana saattaa johtaa sikiön infektoitumiseen ja/tai kehityshäiriöihin tai jopa raskauden keskeytykseen.

Ehkäisy 

  • Villi- ja kotieläinten pääsy viljelyalueelle sekä niiden aiheuttama pintaveden saastuminen on estettävä. 
  • Kasteluveden laadun on oltava moitteeton. 
  • Multajuurekset tulee pestä huolellisesti puhtaalla vedellä. 
  • Liha tulee kypsentää huolella täysin kypsäksi. 
  • Hyvästä käsihygieniasta tulee huolehtia erityisesti esimerkiksi kissan koskettelun tai kissanhiekkojen käsittelyn jälkeen.
Sivu on viimeksi päivitetty 1.7.2019