Hyödylliset mikrobit

Mikrobit voivat olla myös hyödyllisiä. Niitä on käytetty hyväksi elintarvikkeiden valmistuksessa ja säilönnässä sekä muussa ihmisen toiminnassa jo tuhansia vuosia.

Bakteereiden aiheuttamaa käymistä ja maitohapon muodostumista on käytetty hyväksi muun muassa hapanmaitotuotteiden, juustojen, hapanleivän ja kestomakkaroiden valmistuksessa sekä kasvistuotteiden, kuten hapankaalin ja suolakurkkujen, hapattamisessa. Maitohappobakteerit ovat laaja hyödyllisten bakteerien ryhmä. Tiettyjä tarkkaan valikoituja maitohappobakteereja lisätään puhdasviljelminä elintarvikkeisiin myös suotuisten terveysvaikutusten takia. Tällaisten maitohappobakteerien, esimerkiksi Acidofilus-, Lactofilus-, Lactobacillus-, Bifidobacterium-seoksia voidaan kylmäkuivattuina hankkia apteekista ja käyttää suoliston bakteeriflooran vahvistamiseen. Viinietikan ja väkiviinaetikan valmistuksessa käytetään etikkahappobakteereita apuna.

Viruksia on käytetty apuna muun muassa rokotteiden kehittämisessä.

Homeet pystyvät käyttämään ravinnokseen myös selluloosaa, ja ne ovat maaperän kasvijätteiden hajottajia. Lisäksi homeita käytetään monien orgaanisten happojen ja entsyymien tuotanto-organismeina. Myös lääkkeitä, kuten penisilliiniä, on valmistettu homeiden avulla. Meijeriteollisuus käyttää homeita esimerkiksi sini- ja valkohomejuustojen valmistuksessa.

Hiivan kykyä muodostaa sokereista etanolia hapettomissa olosuhteissa hyödynnetään oluiden ja viinien valmistamisessa. Hiivaa käytetään myös leivonnassa taikinan nostattamiseen.

Sivu on viimeksi päivitetty 22.10.2018