Suositusten tausta

Riskinarviointi lasten ja aikuisten altistumisesta nitraatille ja nitriitille

Ruokavirastossa on tehty vuonna 2013 riskinarviointi 1-, 3- ja 6-vuotiaiden lasten ja aikuisten altistumisesta nitraatille ja nitriitille.

Riskinarvioinnin mukaan 14 prosentilla 3-vuotiaista ja 11 prosentilla 6-vuotiaista ylittyi nitriitille määritetty hyväksyttävä päivittäissaanti (ADI). Yksivuotiailla (1 vuotta) nitriittialtistus jäi alle ADI-arvon. Suurin osa (85 %) 3- ja 6-vuotiaiden altistuksesta oli peräisin makkaroista/nakeista ja leikkeleistä, joihin on lisätty säilöntäaineeksi nitriittiä. Loput noin 15 % nitriittialtistuksesta tuli talousvedestä. 

Riskinarvioinnin mukaan parilla promillella aikuisista altistus ylitti nitriitin ADI-arvon. Valtaosa altistuksesta oli peräisin makkaroista/nakeista ja leikkeleistä.

Nitraattialtistus lisäainelähteistä oli hyvin vähäistä, alle 4 % kokonaisaltistuksesta sekä lapsilla että aikuisilla. Valtaosa nitraatista saadaan kasvikunnan tuotteista, joissa nitraattia esiintyy luontaisesti.

 

 

Sivu on viimeksi päivitetty 31.12.2018