Liha

Liha on helposti pilaantuva elintarvike, ja kaikenlaisella hygienialla on vaikutusta lihan säilyvyyteen. Säilytä lihaa jääkaapin kylmimmässä osassa peitettynä ja säilytä raaka liha ja valmiit ruoat erillään. Raa'an lihan kanssa kosketuksissa olleet astiat ja välineet on pestävä huolellisesti ennen niiden käyttämistä kypsennetyn lihan tai muiden elintarvikkeiden käsittelyyn.

Jauheliha

Jauhelihan säilyvyysaika on huomattavasti lyhyempi kuin muun lihan. Jauheliha kannattaa valmistaa mahdollisimman pian. Riittävän alhainen säilytyslämpötila ja katkeamaton kylmäketju varmistavat jauhelihan säilymisen hyvälaatuisena.

Kun lihaa jauhetaan, sekoittuvat lihan pinnalla olleet bakteerit kaikkialle jauhelihaan. Älä maistele raakaa jauhelihaa tai lihapullataikinaa, vaan kypsennä aina maistiaispala mikroaaltouunissa tai pannulla.

Kypsennä jauheliha kokonaan kypsäksi, vähintään +70 ºC:een myös sisäosasta. Myös jauhelihasta valmistetut hampurilaispihvit tulisi paistaa läpikypsiksi. Erityisesti lapsille tarjottava jauheliha tulisi aina olla läpikypsä.

Kypsentämätön liha, erityisesti raa­ka naudan jauheliha, saattaa levittää EHEC-bakteeria. 

Lisää tietoa

Siipikarjan liha

Broilerin ja kanan käsittely vaatii erityistä huolellisuutta mahdollisen salmonella- ja kampylobakteeririskin takia. Raakaa broileria tulee säilyttää ja käsitellä aina erillään muista elintarvikkeista. Älä valmista kuumentamattomina tarjottavia ruokalajeja samoilla välineillä, joilla olet käsitellyt raakaa broilerin lihaa. Pakastebroileri sulatetaan jääkaapissa reunallisessa astiassa. Muista pestä kädet ja työvälineet huolellisesti heti käsittelyn jälkeen.

Broileri tulee kypsentää täysin kypsäksi, jotta mahdolliset salmonella- ja kampylobakteerit kuolevat. Jos valmistat marinoitua broilerinlihaa, älä lisää lihaan kuumentamatonta marinadia enää kypsennyksen jälkeen. Broilerin sisälämpötilan on oltava +75°C. Muista, että mikroaaltouuni sopii huonosti broilerin kypsennykseen.

Sianliha

Kypsennä myös sian ja villisian liha kauttaaltaan kypsäksi (vähintään +70 ºC lämpötilaan).

Sivu on viimeksi päivitetty 5.5.2022