Avoin tieto - tietoa ja tilastoja
Ajankohtaista
12. syyskuuta 2025
Blogi: Yhteistyöllä kattavaa tietoa viljasadosta – viljelijät avainasemassa
Viljasadon määrä ja laatu kertovat, riittääkö ruokaa ja rehua – ja miten suomalainen kaura pärjää maailmalla. Tiedonkeruu viljelijöiltä on avain ruokaturvan ja viennin onnistumiseen.
Blogi: Yhteistyöllä kattavaa tietoa viljasadosta – viljelijät avainasemassa8. syyskuuta 2025
Siemenlaboratorion tilaustutkimusten sähköinen lähete käytettävissä
Ruokaviraston siemenlaboratoriossa on otettu käyttöön sähköinen lähete siementen tilaustutkimusten lähettämiseksi. Tilaustutkimuksia ovat muun muassa pakkaamojen raakaeränäytteet ja viljelijöiden…
Siemenlaboratorion tilaustutkimusten sähköinen lähete käytettävissä8. syyskuuta 2025
Siemenlaboratoriolla käytössä sähköinen ISTA-todistus
Olemme siemenlaboratoriossa ottaneet käyttöön sähköisen ISTA-todistuksen. Kun asiakas on tilannut ISTA-todistuksen ja todistus on valmis, lähetämme asiakkaalle linkin sähköpostiin. Linkki ohjaa ISTA:n…
Siemenlaboratoriolla käytössä sähköinen ISTA-todistus7. heinäkuuta 2025
Kylvösiemenen tarkastuskauden 2024–2025 laatua heikensivät homeet
Kylvösiementen keskimääräiset itävyystulokset ovat valmistuneet tarkastuskaudelta 2024–2025 Ruokaviraston siemenlaboratoriossa. Laboratoriossa tutkittiin reilu 6 000 siemennäytettä. Kyseessä oli jo…
Kylvösiemenen tarkastuskauden 2024–2025 laatua heikensivät homeet1. heinäkuuta 2025
Siemenlaboratorio ei tee tetrazolium-elävyystutkimuksia
Tetrazolium-elävyystutkimukset siemenlaboratoriossa menevät tauolle siemenkaudeksi 2025–2026 laadunvarmistuksen takia. Tiedotamme, kun tutkimukset jälleen jatkuvat.
Siemenlaboratorio ei tee tetrazolium-elävyystutkimuksia24. kesäkuuta 2025
Hukkakauravalvonta tehostui vuonna 2024 – vakavien saastuntojen määrä väheni
Ruokaviraston vuoden 2024 hukkakauravalvonnan raportti on ilmestynyt. Raportista käy ilmi, että hukkakauravalvonta tukivalvonnan yhteydessä kasvoi ja valvonnan kohdentuminen parani edellisvuoteen…
Hukkakauravalvonta tehostui vuonna 2024 – vakavien saastuntojen määrä väheni18. kesäkuuta 2025
Blogi: Katsaus hukkakauratilanteeseen
Hukkakauran saastuttama kokonaispeltoala oli vuoden 2024 lopussa niukasti korkeimmalla tasolla viimeksi kuluneiden yhdeksän vuoden aikana. Saastunut ala oli 438 770 ha, joka on 19,4% aktiivisesta…
Blogi: Katsaus hukkakauratilanteeseen2. kesäkuuta 2025
Blogi: Mikä on kasvilajike?
Kasvikunta jaetaan lajeihin ja alalajeihin. Kasvilajike ei kuulu luonnontieteelliseen taksonomiseen järjestelmään, vaan kasvilajike on ihmisen tietoisen jalostustoiminnan tulos, jossa on…
Blogi: Mikä on kasvilajike?6. maaliskuuta 2025
Blogi: Virusten seuranta siemenperunasta kannattaa
Perunalla on monia taudinaiheuttajia ja tuholaisia. Sadon laatua ja määrä heikentävistä kasvustoviruksista yleisin on Y-virus. Virus siirtyy saastuneessa siemenmukulassa peltosukupolvesta toiseen, ja…
Blogi: Virusten seuranta siemenperunasta kannattaaLaboratoriomme ovat akkreditoituja
Nykyaikainen tekniikka ja henkilökunnan jatkuva pätevyyden ylläpito takaavat asiantuntevan palvelun ja luotettavat tulokset.
Ruokaviraston kasvianalytiikan yksikkö on FINAS-akkreditointipalvelun akkreditoima testauslaboratorio T014, akkreditointivaatimus SFS-EN ISO/IEC 17025. (Akkreditoitu pätevyysalue: www.finas.fi, Akkreditoidut toimijat).
Siemenlaboratorion (FI01) toiminnalla on Internation Seed Testing Association (ISTA) -akkreditointi.
Yhteystiedot
Kylvösiemenet
Ruokavirasto, siemenlaboratorio
Tampereentie 51
32200 Loimaa
siemenlaboratorio@ruokavirasto.fi
p. 040 521 4761
Viljan laatu
Ruokavirasto, viljalaboratorio
Mustialankatu 3
00790 Helsinki
viljalaboratorio@ruokavirasto.fi
p. 0400 131 429
Kasvitaudit ja -tuholaiset
Ruokavirasto, kasvintuhoojalaboratorio
Mustialankatu 3
00790 Helsinki
kasvintuhoojalaboratorio@ruokavirasto.fi
Peruna
Ruokavirasto, siemenperunalaboratorio
Tampereentie 51
32200 Loimaa