Avoin tieto - tietoa ja tilastoja
Ajankohtaista
24. kesäkuuta 2025
Hukkakauravalvonta tehostui vuonna 2024 – vakavien saastuntojen määrä väheni
Ruokaviraston vuoden 2024 hukkakauravalvonnan raportti on ilmestynyt. Raportista käy ilmi, että hukkakauravalvonta tukivalvonnan yhteydessä kasvoi ja valvonnan kohdentuminen parani edellisvuoteen…
Hukkakauravalvonta tehostui vuonna 2024 – vakavien saastuntojen määrä väheni18. kesäkuuta 2025
Blogi: Katsaus hukkakauratilanteeseen
Hukkakauran saastuttama kokonaispeltoala oli vuoden 2024 lopussa niukasti korkeimmalla tasolla viimeksi kuluneiden yhdeksän vuoden aikana. Saastunut ala oli 438 770 ha, joka on 19,4% aktiivisesta…
Blogi: Katsaus hukkakauratilanteeseen2. kesäkuuta 2025
Blogi: Mikä on kasvilajike?
Kasvikunta jaetaan lajeihin ja alalajeihin. Kasvilajike ei kuulu luonnontieteelliseen taksonomiseen järjestelmään, vaan kasvilajike on ihmisen tietoisen jalostustoiminnan tulos, jossa on…
Blogi: Mikä on kasvilajike?6. maaliskuuta 2025
Blogi: Virusten seuranta siemenperunasta kannattaa
Perunalla on monia taudinaiheuttajia ja tuholaisia. Sadon laatua ja määrä heikentävistä kasvustoviruksista yleisin on Y-virus. Virus siirtyy saastuneessa siemenmukulassa peltosukupolvesta toiseen, ja…
Blogi: Virusten seuranta siemenperunasta kannattaa5. maaliskuuta 2025
Blogi: Siemenperunan Keski-Euroopan markkinat kasvussa
Siemenperuna-alan suurimmat toimijat ja sidosryhmät kokoontuivat Ruokaviraston kutsumina Ouluun päivittämään ajankohtaisia kuulumisia. Siemenperunatuottajat kertoivat, että Keski-Euroopan suurissa…
Blogi: Siemenperunan Keski-Euroopan markkinat kasvussa28. helmikuuta 2025
Blogi: Miksi sertifioitu siemen on viljelijän paras valinta?
Puhdas ja terve siemen sekä käyttötarkoitukseen sopiva lajike ovat onnistuneen viljelyn perusta. Sen takia viljelyksillä kannattaa käyttää virallisesti tarkastettua eli sertifioitua siementä. Vuonna…
Blogi: Miksi sertifioitu siemen on viljelijän paras valinta?27. helmikuuta 2025
Blogi: Ruokavirasto mukana Makera tutkimushankkeissa
Ruokaviraston siemensektori on mukana Maatilatalouden kehittämisrahasto Makeran rahoittamissa tutkimushankkeissa kautena 2025-2028. Tutkimushankkeet koskevat uhkaavasti leviäviä uusia rikkakasveja…
Blogi: Ruokavirasto mukana Makera tutkimushankkeissa20. helmikuuta 2025
Ruokavirasto ja Luonnonvarakeskus julkaisivat tietoa vuoden 2024 viljasadon laadusta ja määrästä
Viljasadon 2024 laatua heikensi punahomeet ja matalat hehtopainot. Punahomeen tuottamaa DON-hometoksiinia mitattiin paljon syksyn viljasadosta. Ruokaviraston kasvianalytiikka ja Luonnonvarakeskus…
Ruokavirasto ja Luonnonvarakeskus julkaisivat tietoa vuoden 2024 viljasadon laadusta ja määrästä4. joulukuuta 2024
Kylvösiemenen itävyydet keskimäärin hyviä
Syksyn kylvösiemennäytteiden itävyydet ovat olleet hyviä, kevätviljoilla keskimääräiset itävyydet ovat yli 90 %. Aivan huippuvuosien laatuun ei kuitenkaan ylletä. Homeet alentavat itävyyksiä.…
Kylvösiemenen itävyydet keskimäärin hyviäLaboratoriomme ovat akkreditoituja
Nykyaikainen tekniikka ja henkilökunnan jatkuva pätevyyden ylläpito takaavat asiantuntevan palvelun ja luotettavat tulokset.
Ruokaviraston kasvianalytiikan yksikkö on FINAS-akkreditointipalvelun akkreditoima testauslaboratorio T014, akkreditointivaatimus SFS-EN ISO/IEC 17025. (Akkreditoitu pätevyysalue: www.finas.fi, Akkreditoidut toimijat).
Siemenlaboratorion (FI01) toiminnalla on Internation Seed Testing Association (ISTA) -akkreditointi.
Yhteystiedot
Kylvösiemenet
Ruokavirasto, siemenlaboratorio
Tampereentie 51
32200 Loimaa
siemenlaboratorio@ruokavirasto.fi
p. 040 521 4761
Viljan laatu
Ruokavirasto, viljalaboratorio
Mustialankatu 3
00790 Helsinki
viljalaboratorio@ruokavirasto.fi
p. 0400 131 429
Kasvitaudit ja -tuholaiset
Ruokavirasto, kasvintuhoojalaboratorio
Mustialankatu 3
00790 Helsinki
kasvintuhoojalaboratorio@ruokavirasto.fi
Peruna
Ruokavirasto, siemenperunalaboratorio
Tampereentie 51
32200 Loimaa