Avoin tieto - tietoa ja tilastoja

Ajankohtaista

24. kesäkuuta 2025

Hukkakauravalvonta tehostui vuonna 2024 – vakavien saastuntojen määrä väheni

Ruokaviraston vuoden 2024 hukkakauravalvonnan raportti on ilmestynyt. Raportista käy ilmi, että hukkakauravalvonta tukivalvonnan yhteydessä kasvoi ja valvonnan kohdentuminen parani edellisvuoteen…

Hukkakauravalvonta tehostui vuonna 2024 – vakavien saastuntojen määrä väheni

18. kesäkuuta 2025

Blogi: Katsaus hukkakauratilanteeseen

Hukkakauran saastuttama kokonaispeltoala oli vuoden 2024 lopussa niukasti korkeimmalla tasolla viimeksi kuluneiden yhdeksän vuoden aikana. Saastunut ala oli 438 770 ha, joka on 19,4% aktiivisesta…

Blogi: Katsaus hukkakauratilanteeseen

2. kesäkuuta 2025

Blogi: Mikä on kasvilajike?

Kasvikunta jaetaan lajeihin ja alalajeihin. Kasvilajike ei kuulu luonnontieteelliseen taksonomiseen järjestelmään, vaan kasvilajike on ihmisen tietoisen jalostustoiminnan tulos, jossa on…

Blogi: Mikä on kasvilajike?

6. maaliskuuta 2025

Blogi: Virusten seuranta siemenperunasta kannattaa

Perunalla on monia taudinaiheuttajia ja tuholaisia. Sadon laatua ja määrä heikentävistä kasvustoviruksista yleisin on Y-virus. Virus siirtyy saastuneessa siemenmukulassa peltosukupolvesta toiseen, ja…

Blogi: Virusten seuranta siemenperunasta kannattaa

5. maaliskuuta 2025

Blogi: Siemenperunan Keski-Euroopan markkinat kasvussa

Siemenperuna-alan suurimmat toimijat ja sidosryhmät kokoontuivat Ruokaviraston kutsumina Ouluun päivittämään ajankohtaisia kuulumisia. Siemenperunatuottajat kertoivat, että Keski-Euroopan suurissa…

Blogi: Siemenperunan Keski-Euroopan markkinat kasvussa

28. helmikuuta 2025

Blogi: Miksi sertifioitu siemen on viljelijän paras valinta?

Puhdas ja terve siemen sekä käyttötarkoitukseen sopiva lajike ovat onnistuneen viljelyn perusta. Sen takia viljelyksillä kannattaa käyttää virallisesti tarkastettua eli sertifioitua siementä. Vuonna…

Blogi: Miksi sertifioitu siemen on viljelijän paras valinta?

27. helmikuuta 2025

Blogi: Ruokavirasto mukana Makera tutkimushankkeissa

Ruokaviraston siemensektori on mukana Maatilatalouden kehittämisrahasto Makeran rahoittamissa tutkimushankkeissa kautena 2025-2028. Tutkimushankkeet koskevat uhkaavasti leviäviä uusia rikkakasveja…

Blogi: Ruokavirasto mukana Makera tutkimushankkeissa

20. helmikuuta 2025

Ruokavirasto ja Luonnonvarakeskus julkaisivat tietoa vuoden 2024 viljasadon laadusta ja määrästä

Viljasadon 2024 laatua heikensi punahomeet ja matalat hehtopainot. Punahomeen tuottamaa DON-hometoksiinia mitattiin paljon syksyn viljasadosta. Ruokaviraston kasvianalytiikka ja Luonnonvarakeskus…

Ruokavirasto ja Luonnonvarakeskus julkaisivat tietoa vuoden 2024 viljasadon laadusta ja määrästä

4. joulukuuta 2024

Kylvösiemenen itävyydet keskimäärin hyviä

Syksyn kylvösiemennäytteiden itävyydet ovat olleet hyviä, kevätviljoilla keskimääräiset itävyydet ovat yli 90 %. Aivan huippuvuosien laatuun ei kuitenkaan ylletä. Homeet alentavat itävyyksiä.…

Kylvösiemenen itävyydet keskimäärin hyviä
Näytä lisää uutisia

Laboratoriomme ovat akkreditoituja

Nykyaikainen tekniikka ja henkilökunnan jatkuva pätevyyden ylläpito takaavat asiantuntevan palvelun ja luotettavat tulokset.FINASlogo

Ruokaviraston kasvianalytiikan yksikkö on FINAS-akkreditointipalvelun akkreditoima testauslaboratorio T014, akkreditointivaatimus SFS-EN ISO/IEC 17025. (Akkreditoitu pätevyysalue: www.finas.fi, Akkreditoidut toimijat).

ISTA logo

Siemenlaboratorion (FI01) toiminnalla on Internation Seed Testing Association (ISTA) -akkreditointi.

Yhteystiedot

Kylvösiemenet

Ruokavirasto, siemenlaboratorio
Tampereentie 51 
32200 Loimaa

siemenlaboratorio@ruokavirasto.fi 
p. 040 521 4761

Viljan laatu

Ruokavirasto, viljalaboratorio
Mustialankatu 3
00790 Helsinki

viljalaboratorio@ruokavirasto.fi
p. 0400 131 429


Kasvitaudit ja -tuholaiset

Ruokavirasto, kasvintuhoojalaboratorio
Mustialankatu 3
00790 Helsinki

kasvintuhoojalaboratorio@ruokavirasto.fi 

Peruna

Ruokavirasto, siemenperunalaboratorio
Tampereentie 51 
32200 Loimaa

siemenperunalaboratorio@ruokavirasto.fi