Avoin tieto - tietoa ja tilastoja

Ajankohtaista

12. syyskuuta 2025

Blogi: Yhteistyöllä kattavaa tietoa viljasadosta – viljelijät avainasemassa

Viljasadon määrä ja laatu kertovat, riittääkö ruokaa ja rehua – ja miten suomalainen kaura pärjää maailmalla. Tiedonkeruu viljelijöiltä on avain ruokaturvan ja viennin onnistumiseen.

Blogi: Yhteistyöllä kattavaa tietoa viljasadosta – viljelijät avainasemassa

8. syyskuuta 2025

Siemenlaboratorion tilaustutkimusten sähköinen lähete käytettävissä

Ruokaviraston siemenlaboratoriossa on otettu käyttöön sähköinen lähete siementen tilaustutkimusten lähettämiseksi. Tilaustutkimuksia ovat muun muassa pakkaamojen raakaeränäytteet ja viljelijöiden…

Siemenlaboratorion tilaustutkimusten sähköinen lähete käytettävissä

8. syyskuuta 2025

Siemenlaboratoriolla käytössä sähköinen ISTA-todistus

Olemme siemenlaboratoriossa ottaneet käyttöön sähköisen ISTA-todistuksen. Kun asiakas on tilannut ISTA-todistuksen ja todistus on valmis, lähetämme asiakkaalle linkin sähköpostiin. Linkki ohjaa ISTA:n…

Siemenlaboratoriolla käytössä sähköinen ISTA-todistus

7. heinäkuuta 2025

Kylvösiemenen tarkastuskauden 2024–2025 laatua heikensivät homeet

Kylvösiementen keskimääräiset itävyystulokset ovat valmistuneet tarkastuskaudelta 2024–2025 Ruokaviraston siemenlaboratoriossa. Laboratoriossa tutkittiin reilu 6 000 siemennäytettä. Kyseessä oli jo…

Kylvösiemenen tarkastuskauden 2024–2025 laatua heikensivät homeet

1. heinäkuuta 2025

Siemenlaboratorio ei tee tetrazolium-elävyystutkimuksia

Tetrazolium-elävyystutkimukset siemenlaboratoriossa menevät tauolle siemenkaudeksi 2025–2026 laadunvarmistuksen takia. Tiedotamme, kun tutkimukset jälleen jatkuvat.

Siemenlaboratorio ei tee tetrazolium-elävyystutkimuksia

24. kesäkuuta 2025

Hukkakauravalvonta tehostui vuonna 2024 – vakavien saastuntojen määrä väheni

Ruokaviraston vuoden 2024 hukkakauravalvonnan raportti on ilmestynyt. Raportista käy ilmi, että hukkakauravalvonta tukivalvonnan yhteydessä kasvoi ja valvonnan kohdentuminen parani edellisvuoteen…

Hukkakauravalvonta tehostui vuonna 2024 – vakavien saastuntojen määrä väheni

18. kesäkuuta 2025

Blogi: Katsaus hukkakauratilanteeseen

Hukkakauran saastuttama kokonaispeltoala oli vuoden 2024 lopussa niukasti korkeimmalla tasolla viimeksi kuluneiden yhdeksän vuoden aikana. Saastunut ala oli 438 770 ha, joka on 19,4% aktiivisesta…

Blogi: Katsaus hukkakauratilanteeseen

2. kesäkuuta 2025

Blogi: Mikä on kasvilajike?

Kasvikunta jaetaan lajeihin ja alalajeihin. Kasvilajike ei kuulu luonnontieteelliseen taksonomiseen järjestelmään, vaan kasvilajike on ihmisen tietoisen jalostustoiminnan tulos, jossa on…

Blogi: Mikä on kasvilajike?

6. maaliskuuta 2025

Blogi: Virusten seuranta siemenperunasta kannattaa

Perunalla on monia taudinaiheuttajia ja tuholaisia. Sadon laatua ja määrä heikentävistä kasvustoviruksista yleisin on Y-virus. Virus siirtyy saastuneessa siemenmukulassa peltosukupolvesta toiseen, ja…

Blogi: Virusten seuranta siemenperunasta kannattaa
Näytä lisää uutisia

Laboratoriomme ovat akkreditoituja

Nykyaikainen tekniikka ja henkilökunnan jatkuva pätevyyden ylläpito takaavat asiantuntevan palvelun ja luotettavat tulokset.FINASlogo

Ruokaviraston kasvianalytiikan yksikkö on FINAS-akkreditointipalvelun akkreditoima testauslaboratorio T014, akkreditointivaatimus SFS-EN ISO/IEC 17025. (Akkreditoitu pätevyysalue: www.finas.fi, Akkreditoidut toimijat).

ISTA logo

Siemenlaboratorion (FI01) toiminnalla on Internation Seed Testing Association (ISTA) -akkreditointi.

Yhteystiedot

Kylvösiemenet

Ruokavirasto, siemenlaboratorio
Tampereentie 51 
32200 Loimaa

siemenlaboratorio@ruokavirasto.fi 
p. 040 521 4761

Viljan laatu

Ruokavirasto, viljalaboratorio
Mustialankatu 3
00790 Helsinki

viljalaboratorio@ruokavirasto.fi
p. 0400 131 429


Kasvitaudit ja -tuholaiset

Ruokavirasto, kasvintuhoojalaboratorio
Mustialankatu 3
00790 Helsinki

kasvintuhoojalaboratorio@ruokavirasto.fi 

Peruna

Ruokavirasto, siemenperunalaboratorio
Tampereentie 51 
32200 Loimaa

siemenperunalaboratorio@ruokavirasto.fi