Viljalaboratorion palvelut viljelijöille

Viljan laadun tutkimuspalvelut viljelijöille

Voit tilata viljan laadun tutkimuksia Ruokaviraston viljalaboratoriosta (Helsinki). 

Yleisimmät viljan, härkäpavun ja öljykasvien laadun tutkimukset:

  • kosteuspitoisuus (referenssimenetelmä tai NIT-pikamenetelmä)
  • proteiinipitoisuus (referenssimenetelmä tai NIT-pikamenetelmä)
  • hehtolitrapaino (referenssimenetelmä koettimella tai NIT-pikamenetelmä)
  • tärkkelyspitoisuus ohra ja vehnä (NIT-pikamenetelmä)
  • sakoluku
  • rikka- ja roskapitoisuus
  • mallasohran lajittelu
  • DON-hometoksiinipitoisuus (pikamenetelmä)
  • pienten jyvien määrä, jyväkoko seulomalla

Laboratoriotoiminnan pätevyys ja tulosten oikeellisuus on osoitettu kansainvälisten kriteerien mukaisella arvioinnilla ja akkreditoinnilla, jonka on myöntänyt FINAS-akkreditointipalvelu. Laboratoriomme on myös kansainvälisen vilja ja rehualan kauppajärjestö Gaftan (The Grain & Feed Trade Association) hyväksymä testauslaboratorio.

Näytteenotto

Ota tutkittavasta viljaerästä edustava näyte. Ota siirrettävästä viljavirrasta tasaisin väliajoin samansuuruisia osanäytteitä koko siirron ajan. Jos kyseessä on varastossa oleva viljaerä, ota näyte näytteenottokairalla eri puolilta erää.

Yhdistä osanäytteet kokoomanäytteeksi. Sekoita tämä näyte huolellisesti. Ota viljaa noin yhden 1-2 litran näyte tiiviiseen muovipussiin ja lähetä se tilauslomakkeen kanssa viljalaboratorioomme.

Kannella suljettu kokoomanäyte kannattaa säilyttää varastotiloissa mahdollisia myöhempiä analyysejä varten.

Yhteyshenkilöt

  • jaostopäällikkö Elina Sieviläinen, puhelin 040 848 6094, elina.sievilainen@ruokavirasto.fi
  • tutkija Anne Mäittälä, puhelin 040 740 1300, anne.maittala@ruokavirasto.fi
Sivu on viimeksi päivitetty 25.5.2021