Eviran trikinellaviikot: trikiinitutkimuskurssi ja vertailututkimus 2018

Parasitologian vertailulaboratorion trikinellatoiminta on monena vuonna ollut syyspainotteista, ja tänäkin vuonna vertailututkimus järjestettiin lokakuun lopulla ja trikiinitutkimuskurssi marraskuun 7.-8. päivänä.  

Vertailututkimukseen osallistuneille laboratorioille lähetettiin kullekin neljä 20 g lihanäytettä, joista kahteen oli lisätty eläviä hoitajasoluun kapseloituneita trikinellatoukkia (3 ja 5 kappaletta), ja kaksi oli ns. negatiivisia kontrolleja. Vertailulaboratorion lisäksi tutkimukseen osallistui 12 laboratoriota, joista 11 kykeni tunnistamaan positiiviset näytteet oikein. Kaikki laboratoriot tunnistivat kaikki negatiiviset näytteet oikein.  

Keskimäärin laboratoriot löysivät positiivisista näytteistä 2,1 ja 4,1 toukkaa (lisätyt toukat 3 ja 5 kpl).  Hylätylle laboratoriolle järjestettiin uusinta, jonka se suoritti hyväksytysti. Kaikkien laboratorioiden sulamisjäännökset olivat ilmeisesti hyväksytyissä rajoissa. 

Yksi laboratorio vastasi myöhässä ja ilmoitti syyksi työkiireet. Laboratorion edustaja myös moitti vertailututkimuksen ajankohtaa joulukinkkuteurastuksen ollessa kiivaimmillaan, ja ehdotti vertailututkimuksen järjestämistä alkuvuoden ”luppoaikaan”. Myöhästynyt vastaus oli muuten hyväksyttävä, ja siksi hyväksyttiin. Koska tarkoituksena ei suinkaan ole haitata elinkeinotoimintaa, yritämme vertailulaboratoriossa mahdollisuuksien mukaan järjestää ensi vuonna vertailututkimuksen alkuvuodesta.  

Trikiinitutkimuskursseja on järjestetty yleensä kerran vuodessa kysynnän mukaan. Nyt kurssilla oli seitsemän osallistujaa. Tämänvuotinen oli kautta aikain ensimmäinen trikiinitutkimuskurssi, jonka suunnittelun lähtökohtana oli LEAN-periaate. Kurssilla käsiteltiin trikinellojen biologiaa ja mitä ne voivat aiheuttaa ihmiselle. Ylitarkastaja Paula Hietanen Eviran Mikrobiologinen elintarviketurvallisuus –yksiköstä Helsingistä tuli Ouluun paikan päälle kertomaan trikiinitutkimuksia koskevasta lainsäädännöstä, mitä kurssilaisetkin arvostivat kovasti, koska kasvotusten on helpompi keskustella kuin videon välityksellä. Suurin osa kurssiajasta käytettiin käytännön laboratorioharjoituksiin. Moni kurssilainen näki eläviä trikinellantoukkia ensimmäistä kertaa.  

Koska kaikki kurssilaiset eivät harjoittelussaan olleet perehtyneet trikiinitutkimusnäytteenottoon ruhosta, pyydettiin siitä ja palleapilareiden sijainnista havainnollista esitystä esimerkiksi elokuvan muodossa. 

Lisätietoja: Tutkimusprofessori Antti Oksanen, p. 044 561 6491, antti.oksanen@ruokavirasto.fi

Sivu on viimeksi päivitetty 30.11.2018