EURL Prosessikontaminantit-workshop 29.-30.9.2020

Virtuaalikokous: Workshop of the EU-RL/NRLs on PC
Ajankohta: 29.-30.9.2020
Järjestäjä: DTU Food EURL-PC

Huomioita workshopista:

Kollaboratiivinen tutkimus PAH-yhdisteiden määrittämiseksi pikamenetelmällä ravintolisistä on alkanut. Menetelmässä on 15 PAH-yhdistettä ja tutkimus suoritetaan viidellä eri ravintolisällä. Vuoden 2020 aikana on järjestetty kolme vertailututkimusta, MCPD- ja glysidyyliestereille, furaanille ja akryyliamidille. Tulokset käytiin läpi ja todettiin, että esimerkiksi furaanin määrittäminen vauvanruoasta on erittäin haastavaa.

Workshopissa esiteltiin menetelmän kehitykseen ja tutkimusprojekteihin liittyviä tutkimuksia eri kontaminanteista. Tällä hetkellä ajankohtaista on esimerkiksi pikamenetelmien kehitys PAH-yhdisteille ja tutkimukset, joissa on määritetty useita eri prosessikontaminantteja samasta elintarvikkeesta kokonaiskuvan saamiseksi.

Haasteet PAH-altistuksen arvioinnissa grillatuissa elintarvikkeissa

Lene Duedahl-Olesen esitteli tutkimusta, jossa esitettiin vaikuttavia tekijöitä liittyen PAH-altistuksen arviointiin grillatussa lihassa ja kalassa. Altistuksen arviointiin huomioitavia tekijöitä ovat tutkimuksessa mukana olevien PAH-yhdisteiden lukumäärä, PAH-yhdisteiden muodostumiseen vaikuttavat tekijät, ruoankulutusarviot ja tulokset. PAH-yhdisteiden muodostumiseen vaikuttaa esimerkiksi käytettävä grilli (kaasu- vai hiiligrilli), tuotteen rasvapitoisuus, grillin puhtaus, suora vai epäsuora kuumennus, lihan esikäsittely (marinointi), toistuvuus lihan kääntämisessä, grillin muoto. 

Keskustelu menetelmien suoritusarvovaatimuksista 

EU-lainsäädännössä EU 333/2007 ja EU 2158/2017 määritellään menetelmille suoritusarvovaatimukset. Jokaiselle prosessikontaminantille on omat vaatimukset. Sekä kansalliset referenssilaboratoriot että viralliset laboratoriot toivovat yhdenmukaisempia vaatimuksia, jolloin niiden toteuttaminen olisi helpompaa. Osalle rutiininimenetelmistä vaatimukset koettiin liian tiukkoina ja osan kohdalla ne kaipaavat päivitystä. Valmistelevassa työryhmässä ja workshop-keskustelussa yhteisesti koettiin, että virallisiin valvonta-analyyseihin käytettävien varmistusmenetelmien saanto pitäisi olla 70-120% ja uusittavuuden noudattaa modifioitua Horwitzin yhtälöä. Suositeltiin, että virallisissa valvontanäytteissä käytettävän menetelmän yhdisteiden määritysraja olisi 2/5 asetetusta enimmäismäärästä. Kuitenkin todettiin, että johtuen prosessikontaminanttien laajasta kirjosta ja erilaisista haasteista, täysin yhteneviä suoritusarvovaatimuksia kaikille prosessikontaminanteille ei voida saavuttaa. Harmonisointityötä jatketaan workshopissa käydyn keskustelun perusteella työryhmässä.

Lisätietoja: tutkija Mirja Hokkanen, mirja.hokkanen@ruokavirasto.fi

 

Sivu on viimeksi päivitetty 4.12.2020