EU julkaissut raja-arvoja elintarvikkeiden PFAS-yhdisteiden pitoisuuksille (3.3.2023)

3. maaliskuuta 2023

Euroopan komissio on julkaissut raja-arvot suurimmille sallituille perfluorattujen alkyyliyhdisteiden eli PFAS-yhdisteiden pitoisuuksille elintarvikkeissa. Raja-arvot on asetettu munille, kalastustuotteille ja simpukoille, naudan, sian, siipikarjan, lampaan ja riistaeläinten lihalle ja muille syötäville osille. Raja-arvoja on sovellettu 1.1.2023 alkaen.

Suomalaisista elintarvikkeista PFAS-yhdisteitä on tutkittu kaloja lukuun ottamatta vasta vähän. Ruokavirasto lisää PFAS-yhdisteiden tutkimusmääriä Elintarvikkeiden vierasaineiden valvontaohjelmassa vuonna 2023, koska kohonneita pitoisuuksia elintarvikkeissa on havaittu jonkin verran Suomessakin.

PFAS-yhdisteet ovat pysyviä orgaanisia yhdisteitä, jotka hylkivät vettä, likaa ja rasvaa. Yhdisteitä on käytetty esimerkiksi kosmetiikassa, sisustustekstiileissä, paistinpannuissa ja elintarvikepakkausmateriaaleissa.

Elintarvikkeiden PFAS-yhdisteiden pitoisuuksia aletaan tutkia Suomessa enemmän (Ruokaviraston uutinen 11.1.2023)

Usein kysyttyä PFAS-yhdisteistä

Lisätietoa PFAS-yhdisteistä THL:n internetsivuilla