Urvalsbaserade inspektioner 2024

År 2024 fastställdes 427 produktionsdjursgårdar som föremål för systematiska djurskyddsinspektioner som baserar sig på urval. Vid övervakningen betonades broilergårdar. 364 gårdar inspekterades, av dessa hade 327 gårdar djur vid inspektionstillfället. Förfaranden som strider mot bestämmelserna om djurvälfärd observerades på 37 procent av gårdarna, vilket är mer än året innan (26 %). Man lyckades rikta övervakningen väl till riskgårdarna. På grund av de ändringar som lagen om djurvälfärd från 2024 medför är enskilda tillsynsobservationer inte till alla delar jämförbara med tidigare år.

Nötkreatur

Sammanlagt 181 av de inspekterade nötkreatursgårdarna hade djur. Försummelser observerades på 44 procent av gårdarna, vilket är klart mer än 2023 (30 %). Av alla försummelser hos nötkreatur konstaterades 34 % hos kalvar.

De vanligaste försummelserna i kalvhållningen har år efter år huvudsakligen gällt renheten och säkerheten i hållningsplatsen samt utrymmeskraven. År 2024 sköttes lokalernas och anordningarnas rengöring inte tillräckligt och användes inte tillräckligt med strö på tjugo gårdar, kalvarna saknade ändamålsenliga liggplatser på elva gårdar. På tretton gårdar var djurhållningsplatsens byggnader, konstruktioner eller anordningar och material inte i gott skick och inte säkra för djuren. På tio gårdar uppfylldes inte kraven på rastgårdar och sköttes inte djurens hälsa, allmänna välbefinnande och renhet i tillräcklig utsträckning. I 28 fall var utfodringen eller vattningen inte tillräcklig eller ändamålsenlig. Bland dessa fanns 23 kalvgårdar där det förekom direkta eller indirekta brister i vattentillgången.

De vanligaste försummelserna hos äldre nötkreatur (över sex månader) gällde liksom föregående år brister i utrymmeskraven för djurhållningsplatser, skicket, säkerheten och renhållningen på djurhållningsplatsen samt omsorgen om djurens välbefinnande. Lokalernas och anordningarnas renhet och desinficering sköttes inte tillräckligt på 22 gårdar (12 %) och på tio gårdar (6 %) var djurhållningsplatsens byggnader, konstruktioner, anordningar och material i dåligt skick eller inte säkra för djuren. På 17 % av de inspekterade gårdarna (30 gårdar) hade nötkreaturen ingen ren och torr liggplats. På tjugo gårdar förekom försummelser i kraven på utomhusinhägnader och för djur som hålls utomhus. På tretton gårdar fick nötkreaturen inte tillräckligt med foder och på sexton gårdar förekom brister enligt kraven på tillgång till vatten. Bristerna gällde till exempel antalet vattenbehållare och att de är ändamålsenliga, funktionen hos automatiska vattningssystem samt tillgången till isfritt vatten i permanenta djurhållningsplatser. Sjuka och skadade nötkreatur sköttes inte på behörigt sätt på sju gårdar och djurens hälsa, allmänna välbefinnande och renhet sköttes inte på 25 gårdar (12 %). Antalet brister i klövvården (9 %) har ökat jämfört med tidigare år. I sju fall konstaterades att det inte fanns tillräckligt med personal på gården. Största delen av försummelserna hos både kalvar och vuxna nötkreatur gällde fortfarande faktorer som direkt påverkar djurens välbefinnande, eftersom brister i bokföringen utgjorde 4 % av alla missförhållanden. Av de brister som observerades hos kalvar och nötkreatur hade 24 % åtminstone indirekt samband med renheten.

Får

På fårgårdar ökade andelen försummelser jämfört med året innan (27 → 36 %). De vanligaste försummelserna på fårgårdarna vara brister i bokföringen, deras andel av alla missförhållanden ökade mångdubbelt jämfört med året innan (2 → 17 %). Andra ofta förekommande försummelser vad gäller får var omsorg om djurens välbefinnande, utfodring och vattning, renhållningen och säkerheten i djurhållningsplatsen samt efterlevnad av utrymmeskraven. Den vanligaste enskilda direkta bristen i djurvälfärden, otillräcklig tillgång till lämpligt foder, observerades på fem gårdar och på två gårdar uppfyllde vattentillgången inte de lagstadgade kraven. På två inspekterade gårdar sköttes dessutom inte får som insjuknat och skadats på behörigt sätt, på en gård kontrollerades inte klövarna och klipptes inte fåren tillräckligt ofta. På tre fårgårdar uppfyllde byggnaderna och anordningarna på djurhållningsplatsen inte de lagstiftade kraven på god kondition och säkerhet.

Svin

Andelen svingårdar där försummelser observerades (12 gårdar) ökade jämfört med året innan (21 → 31 %). 42 % av de observerade försummelserna gällde åtminstone indirekt svinstallens/svinens renhet. På fem gårdar fanns det inte tillräckligt med halm eller annan lämplig stimulans för svinen.  På tre gårdar fick svinen inte tillräckligt med lämplig och/eller ren föda minst en gång per dag. Inga brister i bokföringen observerades. 

Värphöns

Värphönsens välfärd inspekterades på åtta gårdar. Vid tre gårdar förekom brister. De observerade bristerna gällde utrymmeskraven, förhållandena i djurstallet och omsorgen om välbefinnandet.

Broilrar

År 2024 betonades broilergårdarna i tillsynen. Lokalerna valdes i huvudsak slumpmässigt. På 12 broilergårdar (22 %) av 55 som inspekterades (2023 18 %) rapporterades försummelse. Största delen av bristerna gällde bokföringen (36 %), särskilt beskrivningen av produktionssystemet. På fyra gårdar observerades dessutom brister i förhållandena på uppfödningsavdelningarna, till exempel i luftkvaliteten, luftfuktigheten eller belysningen. På tre gårdar hade inte alla broilrar ständig tillgång till torrt och luckert strö på en lämplig yta. Uppfödningsavdelningens djurtäthet överskred det tillåtna på tre gårdar.

Getter

På tre av åtta inspekterade getgårdar observerades brister. Ingen enskild försummelse framhävdes. På en gård förekom brister i tillgången till föda för killingar och på en annan uppfylldes inte kraven på vattentillgången. På en gård hade getterna inte tillräckligt med utrymme.

Pälsdjur

Pälsdjursgårdarna inspekterades inte, eftersom gårdarna på grund av djursjukdomsläget varit föremål för intensiv myndighetstillsyn under de senaste åren.

 

Sidan har senast uppdaterats 2.7.2025