1 Inledning

Denna guide är avsedd att ge företagare inom foderbranschen anvisningar om hur man gör etiketter och fodermärkningar som uppfyller lagstiftningens krav.

När foder släppas ut på marknaden måste det vara försett med märkningar som uppfyller kraven i gällande lagstiftning. De uppgifter om fodret som ges på förpackningen, på etiketten, i följebrevet, i broschyrer, reklam eller annars i samband med marknadsföring eller presentation av fodret ska vara riktiga och tillräckliga. Påståenden på märkningar och påståenden i anknytning till presentation av foderråvaror och foderblandningar ska vara objektiva, de ska kunna kontrolleras av myndigheten och användaren ska kunna förstå dem. Det ska finnas vetenskapliga belägg för sanningen i påståendena. De enskilda nationella myndigheterna i olika länder utvärderar i princip inte vetenskapligt material utan tillverkas i Europeiska unionen (EU).

Ansvaret för att märkningarna uppfyller kraven ligger på den foderföretagare som tillverkar eller släpper ut fodret på marknaden.

Märkningskraven för foder har förenklats och förenhetligats genom Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 767/2009 om utsläppande på marknaden och användning av foder. Fodrets säkerhet och spår-barhet säkerställs med hjälp av märkningarna. Märkningen av fodret är också användarens och konsumentens primära informationskälla då det gäller fodrets användningsområde, sammansättning, begränsningar och andra väsentliga faktorer som anknyter till foderanvändningen.

Namnen på foderråvaror som ingår i förteckningen över foderråvaror ska användas på etiketterna. Europeiska kommissionen reviderar förteckningen över foderråvaror genom förordningar. Livsmedelsverkets webbplats informerar om den förteckning som är i kraft för tillfället. En person som släpper ut en foderråvara som inte ingår i förteckningen över foderråvaror på marknaden för första gången ska omedelbart underrätta foderindustrins EU-takorganisation om användningen av foderråvaran (http://www.feedmaterialsregister.eu).

Uppgifterna om godkända fodertillsatser i EU finns i registret som upprätthålls av Europeiska kommissionen EU:s register över fodertillsatser.

Märkningskraven gäller foder för alla djurarter och -kategorier. Kraven på märkning av foder för livsmedelsproduktionsdjur och andra djur, liksom päls- och sällskapsdjur, skiljer sig något från varandra. Idisslare, svin, fjäderfä, hästar, fiskar, pälsdjur, renar och insekter är produktionsdjur. Alla foder ska vara försedda med etikett eller, om fodret levereras i lösvikt eller i oförslutna förpackningar, ska det åtföljas av ett dokument med de obligatoriska märkningarna.

Representanter för fodersektorerna utarbetar anvisningar om god märkningspraxis avsedda att iakttas frivilligt på unionsnivå då det gäller presentation av märkningar, frivilliga märkningar och påståenden om foder. Märkningsguide för foderblandningar för foderproduktionsdjur finns i: www.fefac.eu. För sällskapsdjursfoder finns anvisningen av F.E.D.I.A.F. I den presenteras praktiska anvisningar och avsikten är att använda den tillsammans med EU-lagstiftningen och den nationella lagstiftningen.

Livsmedelsverket är behörig myndighet då det gäller övervakningen av foder. Livsmedelsverket utför ingen systematisk kontroll av märkningarna innan fodret släpps ut på marknaden, men kan be foderförtagaren att få dem till påseende. Livsmedelsverket övervakar märkningar i samband med marknadsövervakning, tillsyn över import och inhemsk tillverkning av foder samt vid inspektion av foderanläggningar och ger anmärkningar om bris-ter upptäcks. Upprepade anmärkningar eller allvarliga brister i märkningarna kan leda till att fodret dras bort från marknaden och användning av fodret förbjuds.

Myndighets verksamhet ska bygga på den befogenhet som föreskrivs i lag och lagen ska noggrant följas i myndighetens verksamhet. Myndighetens anvisningar är till sin rättsliga natur inte bindande för andra myndigheter eller företagare. Frågor som gäller tillämpning av lagstiftningen avgörs i sista hand i domstol.

I denna anvisning finns såväl direkta citat ur lagstiftningen som tolkningar av hur lagstiftningen ska tillämpas. Lagstiftningen har angivits i eget stycke. Tolkningarna i anvisningen är Livsmedelsverkets syn på hur lagstiftningen borde tillämpas.

Den här anvisningen träder i kraft 1.12.2022 och ersätter den förra versionen (Livsmedelsverkets anvisning 12824/5, publicerades 1.1.2021).

Sidan har senast uppdaterats 30.11.2022