8 Begränsnings- och förbudsfraser som gäller användning av foder

Den som sammanställer etiketten ska alltid kontrollera vilka varningsfraser som krävs enligt gällande lagstiftning. Exempel på de vanligaste begränsnings- och förbudsfraserna i anknytning till märkning av foder som innehåller vissa foderråvaror eller tillsatser uppräknas i tabellen nedan.

Bearbetat animaliskt protein

På etiketten som medföljer bearbetat animaliskt protein och foderblandningar innehåller det ska tydligt anges att foderråvara är animaliskt eller att foderblandningen innehåller animaliskt protein och ha vissa varningsfraser angående till vika djur de för inte fodras.

På etiketten av bearbetat animaliska proteiner/foderråvaror ska anges texten:

  • ”Dikalciumfosfat/Trikalciumfosfat av animaliskt ursprung – får inte användas i foder för idisslare”

  • ”Blodprodukter från andra djur än idisslare – får inte användas i foder för idisslare”

  • ”Fiskmjöl – får inte användas i foder för idisslare, utom icke avvanda idisslare”.

På etiketten av foderblandningar som innehåller fiskmjöl, dikalciumfosfat/ trikalciumfosfat av animaliskt ursprung och blodprodukter från andra djur än idisslare ska tydligt anges ”Innehåller fiskmjöl/di- eller trikalciumfosfat av animaliskt ursprung/blodprodukter från andra djur än idisslare – för inte fodras till idisslare”.

På märkningar av mjölkersättning som innehåller fiskmjöl för idisslare ska det stå ”Innehåller fiskmjöl – får inte användas som foder för idisslare, utom icke avvanda idisslare".

Etiketten och handelsdokumenten för bearbetat animaliskt protein som härrör från odlade insekter, svin eller fjäderfä ska vara tydligt märkt enligt tabellen nämnt nedan med följande: ”Bearbetat animaliskt protein som härrör från ... [produktionsdjur som förtecknas i första kolumnen] – får inte användas i foder för andra produktionsdjur än ... [produktionsdjur som förtecknas i den andra kolumnen]”.

Följande ska enligt tabellen nämnt nedan anges tydligt på etiketten för foderblandningar som innehåller bearbetat animaliskt protein som härrör från odlade insekter, svin eller fjäderfä: ”Innehåller bearbetat animaliskt protein som härrör från ... [produktionsdjur i första kolumnen] – får inte ges som foder till andra produktionsdjur än ... [produktionsdjur som förtecknas i den andra kolumnen]”.

Produktionsdjur från vilket det bearbetade animaliska proteinet härrör

Produktionsdjur som får utfodras med det bearbetade animaliska proteinet

Odlade insekter

Vattenbruksdjur, pälsdjur, svin, fjäderfä

Svin

Vattenbruksdjur, pälsdjur, fjäderfä

Fjäderfä

Vattenbruksdjur, pälsdjur, svin

Förpackningar med foderblandningar för vattenbruksdjur som innehåller bearbetat animaliskt protein, bortsett från fiskmjöl och bearbetat animaliskt protein som härrör från odlade insekter, som inte kommer från idisslare ska vara tydligt märkta "Innehåller bearbetat animaliskt protein som här-rör från andra djur än idisslare – får inte användas som foder för produktionsdjur utom vattenbruksdjur och pälsdjur”.

 

Animaliska biprodukter

På animaliska biprodukter avsedda att användas till foder ska fordonet, behållaren eller förpackningen samt fraktsedel märkas med de animaliska biprodukternas kategori samt en beskrivning av produkten. Kategorierna av biprodukter definieras i biproduktförordningen.

  • Vid transport av biprodukter av kategori 3 används beteckningen ”får inte användas som livsmedel” (t.ex. vasslemjöl åt kalvar eller vid transport av biprodukter från ett slakteri till en anläggning som tillverkar mat för sällskapsdjur).

  • Vid transport av biprodukter av kategori 2 ska det framgå vilken djurgrupp som biprodukterna är avsedda för; t.ex. ”för utfodring av pälsdjur” (t.ex. transport av syrabehandlade biprodukter från slakteriet till en foderblandningscentral) eller ”för utfodring av hundar i hundgårdar” (t.ex. vid transport av biprodukter av kategori 2 från ett slakteri till en hundgård som har godkännande som fodercentral på gård).

  • Detaljhandelsförpackningar med färdigt sällskapsdjursfoder som tillverkats av biprodukter och som säljs råa (obearbetade) ska vara försedda med texten ”Använd endast som sällskapsdjur. Förvaras åtskilt från mat. Tvätta händerna och rengör verktyg, redskap och ytor efter hantering av denna produkt”.

Foder tillsatser

Om fodret innehåller tillsatser ska man för varje tillsats kontrollera om det finns eventuella specialbestämmelser/övriga bestämmelser i bilagan till godkännandeförordningen.

Här följer några exempel på övriga bestämmelser/föreskrifter som presenteras i bilagorna till godkännandeförordningarna:

  • Kategorin tekniska tillsatser (1), funktionell grupp ”konserveringsmedel” (a):
    Preparat av kaliumdiformiat (1a237a): "Samtidig användning av andra organiska syror i högsta tillåtna doser är kontraindicerad.” (Märk! För godkännande av den här tillsatsen pre-senteras också andra villkor som inte omnämns i detta exempel.)
  • Kategorin näringstillsatser (3), funktionell grupp ”vitaminer, provitaminer och kemiskt väldefinierade ämnen med likartad effekt” (a) underklassificering vitamin D:
    25-hydroxikolekalciferol (3a670a): ” Samtidig användning av vitamin D2 förbjuden. ”
  • Kategorin näringstillsatser (3), funktionell grupp ”spårelement” (b):
    Följande information ska anges på pro-duktetiketten för dikopparkloridtrihydroxid ( 3b409):
    • För fårfoder om fodrets kopparhalt överstiger 10 mg/kg: "Kopparhalten i detta foder kan orsaka förgiftning hos vissa fårraser."
    • För foder för nötkreatur efter idisslingens början om kopparhalten i fodret understiger 20 mg/kg: ”Kopparhalten i detta foder kan orsaka kopparbrist hos boskap som betar på marker med hög molybden- eller svavelhalt."
  • Kategorin koccidiostatika och histomonostatika:
    Lasalocid A natrium 15 g/100 g (Avatec 150 G) (5 1 763):
    ”Användning förbjuden minst 5 dagar före slakt.” Följande ska anges i bruksanvisningen: ”Farligt för häst-djur", "Detta foder innehåller en jonofor: används det samtidigt med vissa medicinskt verksamma substanser kan det vara kontraindicerat.", ”Lasalocid A natrium får inte blandas med andra koccidiostatika.”

                                                               

Sidan har senast uppdaterats 15.12.2022