Bilaga 2.Gruppbeteckningar för råvaror som får anges i stället för enskilda råvaror vid märkning av foderblandningar avsedda för sällskapsdjur

 

Gruppbeteckning

Definition

1.

Kött och animaliska produkter

Allt kött från slaktade varmblodiga landdjur, färskt eller konserverat med lämplig metod och alla produkter och biprodukter från beredningen av slaktkroppen eller delar av slaktkroppen från varmblodiga landdjur

2.

Mjölk och mjölkprodukter

Alla mejeriprodukter, färska eller konserverade med lämplig metod samt biprodukter från beredningen

3.

Ägg och äggprodukter

Alla äggprodukter, färska eller konserverade med lämplig metod samt biprodukter från beredningen

4.

Oljor och fetter

Alla animaliska och vegetabiliska oljor och fetter

5.

Jäst

All jäst, med avdödade och torkade jästceller

6.

Fisk och fiskprodukter

Hel fisk eller delar av fisk, färsk eller konserverad med lämplig metod samt biprodukter från beredningen

7.

Spannmål

Alla typer av spannmål, i vilken form de än företes, eller produkter som erhålls av stärkelsehaltiga kärn

8.

Grönsaker

Alla typer av grönsaker och baljväxter, färska eller konserverade med lämplig metod

9.

Vegetabiliska biprodukter

Produkter som uppkommer vid behandlingen av särskilt spannmål, grönsaker, baljväxter och frön från oljeväxter

10.

Vegetabiliska proteinextrakt

Alla berikade processprodukter av vegetabiliskt ursprung i vilka råprotein uppgår till minst 50 % av torrsubstansen och vars struktur möjligen har ändrats

11.

Mineraler

Alla oorganiska ämnen som är lämpade som djurfoder

12.

Socker

Alla former av socker

13.

Frukt

All slags frukt, färsk eller konserverad med lämplig metod

14.

Nötter

Alla nötkärnor

15.

Frön

Alla typer av frön, i naturligt tillstånd eller grovt krossade

16.

Alger

Alger, färska eller konserverade med lämplig metod

17.

Blötdjur och kräftdjur

Alla typer av blötdjur, kräftdjur och skaldjur, färska eller konserverade med lämplig metod samt biprodukter från beredningen av dessa

18.

Insekter

Alla slag av insekter och deras olika utvecklingsstadier

19.

Bageriprodukter

Alla former av bröd, kakor, kex och pastaprodukter

Sidan har senast uppdaterats 27.12.2022