Foderverksamheter som kräver godkännande/tillstånd

Om du planerar en verksamhet inom fodersektorn som kräver godkännande måste du registrera dig som foderföretagare och även ansöka om godkännande/tillstånd från Livsmedelsverket. Du får inte påbörja din verksamhet förrän du har fått godkännandet/tillståndet. På denna sida finns information om vilka verksamheter som kräver godkännande/tillstånd. I oklara fall är det skäl att ta kontakt med Livsmedelsverkets foderövervakning.

Ansök om godkännande

 

Anläggningar som tillverkar foder för sällskapsdjur och bearbetningsanläggningar

Anläggningar i foderbranschen som använder animaliska biprodukter för att tillverka sällskapsdjursfoder eller bearbetat animaliskt protein och animaliskt fett för foder eller kött- och benmjöl för utfodring av pälsdjur måste, förutom att vara registrerade som foderföretagare, vara godkända enligt biproduktförordningen.

Godkännande enligt biproduktförordningen krävs inte av sådana aktörer som är registrerade foderföretagare och som lagrar produkter som framställts av animaliska biprodukter för att använda som foder. Sådana produkter är till exempel sällskapsdjursfoder, bearbetat animaliskt protein (PAP), utsmält fett och fiskolja.

Läs mer om godkännande av anläggning som tillverkar foder för sällskapsdjur

 

Godkännande som gäller fodertillsatser

Enligt foderhygienförordningen krävs godkännande av aktörer som tillverkar vissa fodertillsatser och förblandningar eller foderblandningar innehållande sådana. Godkännande krävs också av aktörer som släpper ut vissa fodertillsatser eller förblandningar innehållande sådana på marknaden. Följande verksamheter och tillsatser kräver godkännande:

tillverkar eller släpper ut tillsatser på marknaden som tillhör följande kategorier/grupper:

  • 1b: antioxidanter i kategorin tekniska tillsatser
  • 2a: färgämnen i kategorin organoleptiska tillsatser
  • 3: näringstillsatser
  • 4: zootekniska tillsatser
  • 5: koccidiostatika och histomonostatika

tillverkar eller släpper ut förblandningar på marknaden som innehåller tillsatser som tillhör följande kategorier/grupper:

  • 3: vitaminer A och D, koppar och selen i kategorin näringstillsatser
  • 4d: andra  zootekniska tillsatser i kategorin zootekniska tillsatser
  • 5: koccidiostatika och histomonostatika

tillverkar foder avsett för särskilda näringsbehov och fodret innehåller mer än 100 gånger den relevanta fastställda högsta tillåtna halten av följande tillsatsen i fråga för helfoder:

  • 3: vitaminer A och D, koppar och selen i kategorin näringstillsatser
  • 4d: andra zootekniska tillsatser i kategorin zootekniska tillsatser

använder tillsatser eller förblandningar som tillhör följande kategorier/grupper vid tillverkningen av foderblandningar:

Observera att kravet på godkännande gäller för både gårdar och foderföretag!

  • 4d: andra zootekniska tillsatser i kategorin zootekniska tillsatser
  • 5: koccidiostatika och histomonostatika

 

Se registret över fodertillsatser för alla godkända tillsatser som tillhör ovanstående kategorier eller grupper.

Läs mer om godkännande enligt foderhygienföordningen

 

Tillverkning av ekofoder

Om du tillverkar ekologiskt producerat foder för annat än eget bruk på gården måste du registrera dig i det ekokontrollsystemet.

Läs mer på sidan Ekofoder

 

Godkännande som gäller vegetabiliska oljor eller produkter framställda därav och blandade fetter

Enligt foderhygienförordningen krävs godkännande av sådana anläggningar för bearbetning av vegetabilisk råolja, tillverkning av biodiesel, oleokemisk tillverkning av fettsyror samt blandning av fett som släpper ut foder på marknaden.

Läs mer om godkännande enligt foderhygienföordningen

 

Användning av animaliskt protein i foder för livsmedelsproducerande djur

Foderföretagare behöver ett tillstånd enligt TSE-förordningen, om de använder animaliskt protein vid tillverkning av foder till livsmedelsproducerande djur. Läs mer om tillståndet för användning av animaliskt protein i foderföretag.

Slakterier, styckningsanläggningar och andra köttanläggningar behöver ett tillstånd enligt TSE-förordningen, om de levererar råmaterial till vissa bearbetningsanläggningar för kategori 3 för tillverkning av bearbetat animaliskt protein avsett för livsmedelsproducerande djur.

Husdjursproducent som använder fiskmjöl, blodprodukter, bearbetat animaliskt protein eller foder som innehåller di- eller trikalciumfosfat av animaliskt ursprung vid tillverkning av foderblandningar på gården behöver också ett tillstånd enligt TSE-förordningen för tillverkning av foderblandningar. Läs mer om det tillstånd som krävs för att jordbrukare ska få använda animaliskt protein vid utfodring av husdjur.

 

Tillverkning och återförsäljning av foder som innehåller läkemedel

Foder som innehåller läkemedel får tillverkas och säljas vidare endast av sådana aktörer inom fodersektorn som Livsmedelsverket har godkänt som tillverkare och återförsäljare av foder som innehåller läkemedel. Godkännandet gäller också mobila blandare och tillverkning av foder som innehåller läkemedel på jord- och vattenbruksgårdar för utfodring av egna eller innehavda djur (hemmablandare).

Läs mer om godkännande av tillverkare och återförsäljare av foder som innehåller läkemedel

 

Användning av en icke godkänd fodertillsats i ett utfodringsexperiment

Om tillstånd att utföra vetenskapliga utfodringsexperiment för en ansökan om godkännande av ej godkända fodertillsatser föreskrivs nationellt.

Läs mer på sidan Fodertillsatser.

 

Reningsanläggningar

Enligt foderhygienförordningen krävs godkännande av en anläggning som renar sådant foder, i vilket gränsvärdet för främmande ämnen har överskridits i jämförelse med bilaga 1 till direktiv 2002/32/EG (det
rör sig således om en s.k. avgiftningsanläggning). T.ex. rening av dioxiner i foder.

Läs mer om godkännande enligt foderhygienföordningen

Sidan har senast uppdaterats 5.9.2024