Byte av lösenord till Patogenix!

7. juni 2023

Patogenix är ett system där utsedda laboratorier anmäler livsmedelsundersökningar som de gjort för Livsmedelsverket samt skickar månatliga anmälningar till de nationella zoonosövervakningsprogrammen. En ny funktion har införts i Patogenix i anslutning till laboratoriets egna uppgifter våren 2023. Laboratorierna kan nu enkelt själva byta lösenord i systemet och förbättra systemets datasäkerhet.

I vyn Laboratoriets uppgifter finns en egen del för byte av lösenord. I samma vy kan man också uppdatera uppgifter om laboratorier (såsom ansvarig person och kontaktuppgifter). Byt lösenord genom att knappa in det gamla lösenordet och det nya lösenordet i de angivna fälten. Skriv också in det nya lösenordet i fältet Bekräfta lösenord. Lösenordet ska vara på minst 10 tecken och innehålla minst en stor bokstav, en liten bokstav och en siffra. Lösenordet får inte innehålla specialtecken eller skandinaviska bokstäver (å, ä, ö). Spara det nya lösenordet genom att klicka på Byt lösenord. Systemet ger med ett felmeddelande om lösenordet inte uppfyller kraven.

Patogenix tvingar en för närvarande inte att regelbundet byta lösenord, så det är viktigt att varje användare i systemet själv ser till att lösenordet ändras regelbundet. Livsmedelsverket granskar ändringen av lösenord och påminner vid behov om att lösenordet behöver bytas. Det är bra att byta lösenord med minst ett halvårs mellanrum och alltid omedelbart efter att personer som använt systemet lämnar organisationen eller byter uppgift. Man bör vara noggrann med längden och svårighetsgraden på lösenordet. Det är bra om det nya lösenordet som valts i samband med bytet är tillräckligt annorlunda och inte går att gissa. Så här väljer du ett bra lösenord.

Mer information:
specialexpert Paula Hietanen, avdelningen för livsmedelsmikrobiologi, tfn 050 5969 637, paula.hietanen@ruokavirasto.fi eller zoonoosi.valvontaohjelmat@ruokavirasto.fi