Fördröjningen för kloranalysen av bassängvatten ska valideras senast januari 2024

7. juni 2023

Laboratorier som utför kloranalyser enligt hälsoskyddslagen förutsätts validera fördröjningen från provtagning till analys senast januari 2024. Laboratorierna ska också ange klockslagen för när provtagningen och analysen inleds i testrapporten från juni 2024.

Enligt förordningen om bassängvatten (SHM:s förordning 315/2002) ska bassängvattnets mikrobiologiska kvalitet i första hand säkerställas genom klordesinfektion. Klordesinfektion är för närvarande den enda metoden med vilken man kan säkerställa bassängvattnets mikrobiologiska kvalitet under hela vattencirkulationen i bassängen. Det är av största vikt att klormängden fastställs på ett tillförlitligt sätt för att kloret i bassängvatten ska hållas på en optimal nivå.

När det gäller kloranalys bör man uppmärksamma att analysen enligt standarden SFS-EN ISO 7393-2:2018 i mån av möjlighet ska utföras på plats direkt efter provtagningen. Om det inte är möjligt ska laboratoriet i enlighet med standarden fastställa den maximala fördröjningen för påbörjandet av analysen. I standarden konstateras det dessutom att laboratoriet ska ange fördröjningen mellan provtagningen och analysen i testrapporten samt anledningen till att man gör en laboratorieanalys i stället för en fältmätning.

I fortsättningen är det ett krav att laboratorier som utför kloranalyser enligt hälsoskyddslagen validerar fördröjningen från provtagning till analys. Laboratorierna ska också ange klockslagen för när provtagningen och analysen inleds i testrapporten. Dessa krav får en övergångsperiod:

  • Januari 2024: Alla godkända kloranalyslaboratorier vid Livsmedelsverket ska lämna in en utredning (valideringsrapport) om tidsfördröjningen till Livsmedelsverket
  • Juni 2024: FINAS-bedömningar påbörjas – tidpunkten för provtagningen och tidpunkten för när undersökningen inleds ska framgå av testrapporten.

Mer information:

överinspektör Heli Laasonen, Valvira, heli.laasonen@valvira.fi (bassängvatten, laboratorieundersökningar enligt hälsoskyddslagen)

specialexpert Taija Rissanen, Livsmedelsverket, taija.rissanen@ruokavirasto.fi (godkännande av laboratorier)

gruppchef Tiina Kauppila, ackrediteringstjänsten FINAS, tiina.kauppila@finas.fi (ackreditering)