Mikrobiologiska delprov ska vanligtvis undersökas separat

19. december 2023

När egenkontrollprov undersöks i enlighet med de mikrobiologiska kraven på livsmedel i kommissionens förordning (EG) nr 2073/2005, ska delproven undersökas separat. Känsligheten i och tolkningen av analysmetoderna i förordningen grundar sig på undersökning av separata delprov.

Att beakta vid undersökning av samlingsprov

Livsmedelsverket har fått frågor om huruvida det är möjligt att undersöka samlingsprov så att aktörerna inom livsmedelsbranschen för att minska analyskostnaderna skickar ett samlingsprov till laboratoriet i stället för separata delprov. I stället för separata delprov samlar aktören in ett prov från hela livsmedelspartiet som ska undersökas, varvid laboratoriet endast gör en analys av samlingsprovet.

När egenkontrollprov undersöks i enlighet med de mikrobiologiska kraven på livsmedel i kommissionens förordning (EG) nr 2073/2005, ska delproven undersökas separat. Känsligheten i och tolkningen av analysmetoderna i förordningen grundar sig på undersökning av separata delprov. Till exempel i fråga om listeria och salmonella motsvarar undersökningen av ett samlingsprov i praktiken undersökning av ett delprov, dvs. sannolikheten för att en patogen hittas är mycket liten.

I vissa fall kan det dock vara möjligt att undersöka samlingsprov. Delproven kan undersökas som sammanslagna om laboratoriet använder en metod som har validerats med avseende på sammanslagning av delprov (ett större antal testprov) och laboratoriet har godkänt valideringen av metoden vid Livsmedelsverket i enlighet med artikel 5.5 i förordning (EG) nr 2073/2005. Aktören ska då skicka delproven som separata prov till laboratoriet och laboratoriet ska själv sammanslå dessa prov i laboratoriet.

Mer information:

Riina Tolvanen, Livsmedelsverket, förnamn.efternamn@ruokavirasto.fi