Patogenix användargränssnitt uppdaterades

7. mars 2024

Patogenix användargränssnitt uppdaterades i början av februari. I och med uppdateringen gjordes ändringar i vyerna för de som loggar in med laboratoriekoder:

  1. Om användarnamnets lösenord inte har bytts inom ett år visas en påminnelse om byte av lösenord samt en länk till Patogenix sida där bytet kan göras efter inloggningen.
  2. Den månatliga anmälningsblanketten för salmonella har kompletterats med valideringsregler. Syftet är att förhindra felinmatningar och säkerställa att de uppgifter som ska fyllas i är korrekta. Valideringsregler som tas i bruk är bl.a.
    1. Antalet undersökta prover ska vara större eller lika stort som antalet positiva prover
    2. I punkterna 2.1, 2.2, 3.1 och 3.2 kan uppgifter fyllas i på raderna för tilläggsprover endast om raderna för regelbundna prover är positiva. (Tilläggsprov undersöks endast efter positiva prov.)
    3. I punkterna 2.2 och 3.2 ska antalet undersökta prover vara större eller lika stort som antalet undersökta partier.

Om blanketten har ett fel som strider mot valideringsreglerna meddelar Patogenix detta i blankettens övre kant när månadsanmälan sparas. Felmeddelandet anger den punkt som felet gäller samt feltypen, till exempel:

3.1 / Prover på inhemskt kött / Prover från styckningsanläggningar / Regelbundna prover på styckningsdelar/kross / Slaktsvin: Det kan inte finnas fler positiva prover än de undersökta proverna.

Kom ihåg att spara och skicka anmälan efter att felet har korrigerats.

Mer information fås av Paula Hietanen, zoonoosi.valvontaohjelmat@ruokavirasto.fi