Uppföljningsundersökning av antibiotikakänslighet hos bakterier som orsakar juverinflammation

2. september 2025

Livsmedelsverket följer upp antibiotikakänsligheten hos bakterier som orsakar juverinflammation med cirka tio års mellanrum. Åren 2022–2023 genomförde man den senaste uppföljningsundersökningen i samarbete med Livsmedelsverket, Valio och Helsingfors universitet. Drygt 500 bakteriestammar härstammade från 238 mjölkboskap på olika håll i Finland.

Jämfört med tidigare uppföljningar konstaterade man låg penicillinresistens hos Staphylococcus aureus -bakterierna, endast 4 % och man konstaterade inga MRSA-stammar. Hos NAS-stammar (non-aureus staphylococci), tidigare KNS, konstaterade man allmänt penicillinresistens och den var lika vanlig som vid tidigare uppföljningar. Däremot konstaterade man mindre meticillinresistens än tidigare.

NAS-stammarnas resistens påverkades mycket av vilken bakterieart det var fråga om. Fynd som krävde observation gällde Streptococcus uberis -stammarnas penicillinkänslighet. Det finns inget kliniskt gränsvärde för S. uberis -bakterien, men (t)ECOFF-stammar som överskrider gränsvärdet, s.k. icke-vildtyp, hade blivit klart vanligare jämfört med resultaten från den tidigare uppföljningen, nu 42 % (4 % år 2012).

Mer information:
Ledande forskare Tiina Autio och Suvi Nykäsenoja, Livsmedelsverket,
fornamn.efternamn@ruokavirasto.fi