Livsmedelsverket följer upp antibiotikakänsligheten hos bakterier som orsakar juverinflammation med cirka tio års mellanrum. Åren 2022–2023 genomförde man den senaste uppföljningsundersökningen i samarbete med Livsmedelsverket, Valio och Helsingfors universitet. Drygt 500 bakteriestammar härstammade från 238 mjölkboskap på olika håll i Finland.
Jämfört med tidigare uppföljningar konstaterade man låg penicillinresistens hos Staphylococcus aureus -bakterierna, endast 4 % och man konstaterade inga MRSA-stammar. Hos NAS-stammar (non-aureus staphylococci), tidigare KNS, konstaterade man allmänt penicillinresistens och den var lika vanlig som vid tidigare uppföljningar. Däremot konstaterade man mindre meticillinresistens än tidigare.
NAS-stammarnas resistens påverkades mycket av vilken bakterieart det var fråga om. Fynd som krävde observation gällde Streptococcus uberis -stammarnas penicillinkänslighet. Det finns inget kliniskt gränsvärde för S. uberis -bakterien, men (t)ECOFF-stammar som överskrider gränsvärdet, s.k. icke-vildtyp, hade blivit klart vanligare jämfört med resultaten från den tidigare uppföljningen, nu 42 % (4 % år 2012).
Mer information:
Ledande forskare Tiina Autio och Suvi Nykäsenoja, Livsmedelsverket,
fornamn.efternamn@ruokavirasto.fi
- Första sidan
- Laboratorietjänster
- Referenslaboratorierna
- Aktuellt om referenslaboratorieverksamhet
- Uppföljningsundersökning av antibiotikakänslighet hos bakterier som orsakar juverinflammation