Identifieringar och typningar

I forskningsenheten för livsmedels- och fodermikrobiologi identifieras och typiseras bakteriestammar som laboratorierna sänt in

Biokemiska identifieringar

  • Bakteriestammar som livsmedelslaboratorierna och industrin sänt in och som misstänks vara patogena.

Serotypbestämningar

  • Bakterierna Listeria monocytogenes, Escherichia coli (EHEC/VTEC/STEC) O157, O145, O111, O103, O26 och O104 jämte Yersinia enterocolitica.

PFGE (pulsfältgelelektrofores) typbestämningar

  • L. monocytogenes, E. coli O157, Y. enterocolitica, Y. pseudotuberculosis, Streptococcus equi ssp. zooepidemicus och termofila campylobacter -spårning av källorna till matförgiftningsepidemier.
  • L. monocytogenes -tredning av processkontaminationer på livsmedelsproduktionslinjer.

Övriga undersökningar

  • EHEC/VTEC/STEC: påvisande av virulensgener (stx1, stx2, eae och hlyA) med hjälp av PCR-metoden
    Y. enterocolitica och Y. pseutotuberculosis: biotypning och påvisande av virulensgener (ail, virF och inv) med hjälp av PCR-metoden.
  • Vibrio parahaemolyticus: påvisande av virulensgener (tdh och trh) med hjälp av PCR-metoden.

Kontaktpersoner

Typbestämningar av virus:

  • Maija Summa, tfn 050 517 1267
  • Tuija Kantala, tfn 050 323 6050

Andra identifieringar och typbestämningar:

  • Saija Hallanvuo, tfn 040 489 3448
  • Maria Simola, tfn 040 178 6623
  • Marjaana Hakkinen, tfn 0400 287 417