Statens näringsdelegation rekommenderar 2.12.2025
|
Livsmedelsgrupp |
Näringsämne |
Rekommendation |
|
Mjölk, surmjölk |
Vitamin D3 |
1 µg/100 ml |
|
Yoghurt, fil m.fl. flytande mjölkprodukter |
Vitamin D3 |
1 µg/100 ml |
|
Bredbara matfetter: margarin, vegetabiliskt fettpålägg, fettblandning (gäller inte smör) |
Vitamin D3 |
20 µg/100 g |
|
Växtbaserade produkter som används på samma sätt som mjölk samt drickbara och skedbara mjölkprodukter (t.ex. havrebaserade eller sojabaserade drycker och produkter) |
Vitamin D3 Kalcium Jod Vitamin B12 Vitamin B2 Jod |
1 µg/100 ml 120 mg/100 ml 22,5 µg/100 ml 0,38 µg/100 ml 0,21 mg/100 ml 25 µg/g |
|
Salt |
|
25 µg/g |
Referenser:
Näringsinnehåll i mjölk (Institutet för hälsa och välfärd, Fineli www.fineli.fi)