Nationella rekommendationer om berikning av livsmedel

Statens näringsdelegation rekommenderar 2.12.2025

Livsmedelsgrupp

Näringsämne

Rekommendation

Mjölk, surmjölk

Vitamin D3

1 µg/100 ml

Yoghurt, fil m.fl. flytande mjölkprodukter

Vitamin D3

1 µg/100 ml

Bredbara matfetter: margarin, vegetabiliskt fettpålägg, fettblandning (gäller inte smör)

Vitamin D3

20 µg/100 g

Växtbaserade produkter som används på samma sätt som mjölk samt drickbara och skedbara mjölkprodukter (t.ex. havrebaserade eller sojabaserade drycker och produkter)

Vitamin D3

Kalcium

Jod

Vitamin B12

Vitamin B2

Jod

1 µg/100 ml

120 mg/100 ml

22,5 µg/100 ml

0,38 µg/100 ml

0,21 mg/100 ml

25 µg/g

Salt

 

25 µg/g

Referenser:

Hållbar hälsa från mat

EG-förordning 1925/2006

Näringsinnehåll i mjölk (Institutet för hälsa och välfärd, Fineli www.fineli.fi)

 
Sidan har senast uppdaterats 17.12.2025