• Driftavbrott i Livsmedelsverkets e-tjänster från och med 23.5 kl. 16.15.  Årendetjänster går att använda som vanligt igen senast på måndagen den 26 maj klockan 8. Tjänsterna kan vara tillgängliga redan tidigare. Läs mer
  • Driftavbrott i Livsmedelsverkets e-tjänster 26.5 mellan kl. 15 och 16. Avbrottet beräknas pågå i några minuter. Läs mer

Kräftdjur och blötdjur (musslor, bläckfisk, ostron, sniglar)

Kräfta och hummer är kräftdjur. Musslor, ostron, bläckfisk och snäckor såsom sniglar är åter blötdjur.
En stor del av kräft- och blötdjursallergikerna är allergiska mot fler än en kräftdjursart. Korsallergi mellan fiskallergi och kräftdjurs/blötdjursallergi har inte konstaterats. Kräftdjurallergi är ofta bestående. Precis som de känsligaste fiskallergikerna kan också kräft- och blötdjursallergiker få symptom rentav via andningsluften då kräftdjur och blötdjur tillreds.

I Finland äts relativt små mängder blötdjur. I Sydeuropa och i de asiatiska kustområdena är användningen av blötdjur som lever i havet (såsom bläckfisk) mycket vanligare. I kinesiska maträtter (såsom soppan dim sum) till exempel är blötdjur mycket vanligare. I Frankrike och övriga Sydeuropa äts en hel del sniglar.

Påskrifter på förpackningar

Kräftdjur och blötdjur skall alltid anges med sina egna namn i påskrifterna på förpackningar.

Namn på finska och engelska:

  • räka, shrimp/prawn, katkarapu
  • flodkräfta, crayfish, jokirapu
  • hummer, lobster, hummeri
  • kammussla, scallop, kampasimpukka
  • blåmussla, mussel, sinisimpukka
  • ostron, oyster, osteri
  • bläckfisk, octopus/squid/cuttlefish/cephalopod, mustekala
  • snigel, snail, etana
  • blötdjur, mollusc, nilviäinen
  • snäcka, gastropod, kotilo
Sidan har senast uppdaterats 26.11.2018