Med namnskydd avses produktnamn som registrerats i enlighet med EU:s kvalitetsordning. Syftet med EU:s kvalitetspolitik och registreringen av produktnamn är att skydda produkterna för att lyfta fram deras unika egenskaper kopplade till geografiskt ursprung och traditionell expertis. Produktnamn kan beviljas en geografisk beteckning om de har en särskild koppling till den plats där produkten framställs. Geografiska beteckningar hjälper konsumenterna att identifiera produkterna och underlättar producenternas marknadsföring. Geografiska beteckningar betraktas som immateriella rättigheter. Garanterad traditionell specialitet lyfter fram de traditionella aspekterna, såsom hur produkten tillverkas eller dess sammansättning, utan att koppla den till ett visst geografiskt område. Ett produktnamn som är registrerat som GTS är skyddat mot förfalskning och missbruk.
Systemet för namnskydd på jordbruksprodukter och livsmedel har varit i kraft i hela EU allt sedan år 1993. Syftet med systemet är att skydda livsmedel och jordbruksprodukter samt spritdycker och viner mot missbruk av etablerade beteckningar och förfalskningar. Det är samtidigt möjligt att med hjälp av namnskyddet ge produkten ett mervärde. För konsumenten innebär skyddet en garanti på att produktens ursprung, råvaror och tillverkningsmetod är kända och att de hos olika producenter till väsentliga delar är likadana .
Namnskyddet (registreringen av beteckningen) gäller vanligen sådana produkter, som i flera generationers tid tillverkats eller producerats på traditionellt vis inom ett visst område eller med vissa tillverkningsmetoder eller som för sina tillverkningsmetoders eller ingrediensers del avviker från andra liknande produkter.
Endast flera producenter tillsammans kan ansöka om skydd. En enskild producent kan endast i undantagsfall ansöka om namnskydd för sin produkt.
Registreringen av beteckningen är en tvåstegsprocess, som består av behandling på nationell nivå och behandling på gemenskapsnivå. Ansökan lämnas till Landsbygdsverket som svarar för den nationella utvärderingen av ansökan och för beslutet att bevilja skyddet. Landsbygdsverket levererar därefter ansökan till kommissionen som svarar för att saken utvärderas på EU-nivå och därefter för en eventuell egentlig registrering av beteckningen.
Hittills har över 1600 livsmedel, över 1700 viner och över 250 destillerade alkoholdrycker beviljats skyddad beteckning inom EU. Av livsmedlen med skyddad beteckning är den största kategorin "Frukt, grönsaker och spannmål, bearbetade eller obearbetade", och efter den följer "Ost", "Köttprodukter (värmebehandlade, saltade, rökta, etc.)", "Färskt kött och slaktbiprodukter" och "Oljor och fetter (smör, margarin, oljor, etc.)”. Alla är ändå åtminstone inom sitt område ryktbara och viktiga produkter. Mest skyddade produkter finns det i Frankrike och Italien. Efter dem följer Portugal, Spanien och Grekland. Alla dessa länder har långa traditioner i fråga om det nationella skyddet av lokala produkter redan innan EU:s system för skydd av beteckningar trädde i kraft.
Skyddade, det vill säga registrerade beteckningar får användas endast på de villkor, som framförts i produktspecifikationen i ansökan om registrering av produkter med skyddad beteckning och det sammanfattande dokumentet. Produktspecifikationen kan uppdateras i efterhand om den som ansökt om namnskydd vill precisera eller ändra den till vissa delar.
Skyddade beteckningar regleras av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2024/1143 om geografiska beteckningar för vin, spritdrycker och jordbruksprodukter samt garanterade traditionella specialiteter och frivilliga kvalitetsbegrepp för jordbruksprodukter.