En produkt med skyddad beteckning kan användas som ingrediens i tillverkningen av ett livsmedel eller en portion/måltid och ett namn med skyddad beteckning kan föras fram i livsmedlets eller måltidens namn eller i dess märkningar eller i dess reklam. Då kan produkten med skyddad beteckning inte ersättas med en annan liknande produkt som en del av ett livsmedel. På förpackningen till färdigmat eller på en restaurangs matsedel kan man använda en namnskyddad logotyp i närheten av den skyddade beteckningen när en produkt med skyddad beteckning har använts som ingrediens/råvara. Logotypen kan användas om konsumenten inte får en vilseledande uppfattning om att hela förpackningens innehåll eller portionen/måltiden är namnskyddad och inte bara den använda råvaran/ingrediensen.
Ett skyddad beteckning kan användas för att namnge en måltid/portion eller en bearbetad produkt på följande villkor:
- Den bearbetade produkten innehåller ingrediensen med skyddad beteckning i tillräcklig mängd för att ge den berörda bearbetade produkten en kännetecknande egenskap.
- Procentandelen av ingrediensen med skyddad beteckning i den bearbetade produkten anges på etiketten.
- En bearbetad produkt (färdigmat/portion) får inte kompletteras med en motsvarande "vanlig ingrediens" som helt eller delvis kan ersätta en ingrediens med skyddad beteckning.
Till exempel kan en Feta-pizza inte innehålla salladsost. Fetaost (SUB) tillverkas endast i Grekland av fårmjölk eller en blandning av får- och getmjölk, medan salladsost i regel tillverkas av komjölk. I en portion som kallas Parmesanbroiler får det inte finnas annan ost än parmesan, det vill säga "Parmigiano Reggiano" (SUB). I Halloum-sallad kan man inte använda grillost. Mer information finns i EU-kommissionens meddelande: Produkt med skyddad beteckning som ingrediens och riktlinjer för angivande av ingredienser.
Aktörer som vill använda en produkt med skyddad beteckning i ett färdigförpackat livsmedels namn, reklammaterial eller en bearbetad produkt som innehåller produkten med skyddad beteckning som ingrediens ska lämna en skriftlig förhandsanmälan till den erkända producentgruppen, om det finns en sådan grupp för produkten med skyddad beteckning. Anmälan ska inkludera den information som visar att kraven på användningen av en produkt med skyddad beteckning som ingrediens är uppfyllda och aktörerna ska agera i enlighet med detta. Den erkända producentgruppen ska inom fyra månader skriftligen bekräfta mottagandet av den anmälan. Producenten av det färdigförpackade livsmedlet (den bearbetade produkten) får börja använda den geografiska beteckningen i det färdigförpackade livsmedlets namn efter att ha mottagit denna bekräftelse eller efter utgången av denna tidsperiod. Den erkända producentgruppen får till detta erkännande bifoga icke-bindande information om användningen av den berörda produkten med skyddad beteckning. Den erkända producentgruppen och producenten av det färdigförpackade livsmedlet kan ingå ett avtal om de specifika aspekterna av hur namnet på ingrediensen med skyddad beteckning presenteras i det färdigförpackade livsmedlets namn i märkningen eller reklammaterial, någon annanstans än i ingrediensförteckningen. ((EU) 2024/1143, artikel 27)
När det i namnet på ett annat livsmedel (en bearbetad produkt) eller en måltid/portion hänvisas till en produkt med skyddad beteckning, ska man kontrollera/säkerställa att produkten som används som ingrediens i tillverkningen är en produkt i enlighet med definitionen av produkten med skyddad beteckning. Under tillsynsbesöket lönar det sig också att kontrollera
- om livsmedlet/måltiden har namngetts rätt, det vill säga om förutsättningarna för användning av namnet med skyddad beteckning uppfylls och
- om de märkningar som hänvisar till en produkt med skyddad beteckning är korrekta i de uppgifter som ges om produkten även på förpackningar och i reklam.
Det är svårt att entydigt definiera en tillräcklig mängd av en ingrediens med skyddad beteckning, eftersom produkterna med skyddad beteckning är mycket olika sinsemellan. I fråga om en ingrediens med skyddad beteckning kan det räcka med en mycket liten andel för att ge den bearbetade produkten en väsentlig egenskap, såsom smaken hos produkten med skyddad beteckning, medan det i fråga om en annan ingrediens med skyddad beteckning kan behövas en stor andel för att dess väsentliga karaktär ska komma fram i den bearbetade produkten.