Ändring av gränsvärdet för Listeria monocytogenes i livsmedel enligt EU-lagstiftningen

24. oktober 2025

För att säkerställa säkerheten har ett gränsvärde för listeria fastställts för livsmedel som är avsedda att ätas som sådana. Antalet fall av listerios har ständigt ökat i EU. Av folkhälsoskäl ändras den så kallade mikrobiologiska kriterieförordningen så att de befintliga gränsvärdena ska följas fram till slutet av försäljningsperioden. Lagändringen träder i kraft den 1 juli 2026.

  • Kravet på 100 cfu/g tillämpas om livsmedelstillverkaren har kunnat visa för tillsynsmyndigheten att mängden L. monocytogenes inte överstiger gränsen på 100 cfu/g under försäljningsperioden.
  • Kravet "kan inte påvisas i 25 g livsmedel" efter tillverkningen tillämpas när tillverkaren inte har kunnat visa för tillsynsmyndigheten att mängden L. monocytogenes inte överstiger gränsen på 100 cfu/g under försäljningsperioden.

Hur påverkar ändringen av gränsvärdet livsmedelsföretagen?

Efter ändringen måste livsmedelstillverkaren fortfarande fastställa det tillämpliga gränsvärdet för livsmedlet baserat på produktens egenskaper, hållbarhetsstudier eller matematisk modellering. Förordningsändringen påverkar inte livsmedelstillverkare som har använt gränsvärdet 100 cfu/g. Livsmedelstillverkare som har använt gränsvärdet " kan inte påvisas i 25 g" kan fortsätta att använda detta gränsvärde. Prover undersöks efter tillverkningen för att ge tid för eventuell återkallelse efter en listeriaupptäckt. Om listeria påvisas i ett livsmedelsprov som tagits från detaljhandeln, dras produkterna tillbaka från marknaden. Kommissionens vägledning om hållbarhetsstudier för företag uppdateras för närvarande och förväntas publiceras i slutet av året. Livsmedelsverkets uppdaterade vägledning för livsmedelsföretag publiceras i juli.

Mer information:

Mer information:

specialexpert Riina Tolvanen, förnamn.efternamn@ruokavirasto.fi