Livsmedelsverket har godkänt namnskyddsansökan för namnet Savolainen mustikkakukko

12. april 2024

Livsmedelsverket har godkänt namnskyddsansökan som gäller registreringen av benämningen Savolainen mustikkakukko som skyddad geografisk beteckning (SGB). Europeiska kommissionen fattar det slutgiltiga beslutet om registreringen.

Gruppen som söker om skydd är ProAgria Itä-Suomi ry/Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset. Ansökan grundar sig på Savolainen mustikkakukkos rykte som ett traditionellt Savolaxbakverk. Pajens särdrag är dess slutna struktur, som skiljer den från vanliga bärpajer. Bären i bakverket som görs i en form förblir också saftiga på grund av den slutna strukturen. Som specialiteten räknas också skalet som huvudsakligen tillverkas av rågmjöl samt fyllningen som tillverkas av vildblåbär som plockats i skogen.

Savolainen mustikkakukkos ljusbruna skal är krispigt och sött till smaken. Den fuktiga fyllningen är fräsch till smaken och mörkblå till färgen. Bakverksformen varierar från rund till rektangulär. Savolainen mustikkakukko avnjuts vanligen som dessert eller kaffebröd och serveras tillsammans med vispgrädde, vaniljglass eller -sås

Savolainen mustikkakukko förenar den bärplockningskultur som är kännetecknande för Savolaxregionen och den mångsidiga användningen av råg som förankrats i urgammal svedjetradition. Savolainen mustikkakukko valdes till sockenmat i S:t Michel år 1984.

Det geografiska området för Savolainen mustikkakukko utgörs av landskapen Norra Savolax och Södra Savolax.

Det offentliga utropet samt handlingarna som gäller beslutet finns tillgängliga på Livsmedelsverkets webbplats fram till 20.5.2024. Ett rättelseyrkande kan göras.

 

Mer information vid Livsmedelsverket: https://www.ruokavirasto.fi/sv/savolainen-mustikkakukko/

Mer information:
Piritta Sokura, special expert
Tfn 040 570 7024
fornamn.efternamn@ruokavirasto.fi