Enligt uppgifter som Livsmedelsverket samlat in återkallades 305 livsmedel från marknaden i Finland år 2024. Antalet återkallelser var 55 fler än året innan. Inga enskilda fel eller produktgrupper framkom i fjolårets återkallelsestatistik.
Mikrobiologiska fel den vanligaste orsaken till återkallelse
Olika mikrobiologiska fel (salmonella-, listeria- o.d. bakterier och mögel) orsakade 57 återkallelser år 2024. På grund av salmonella gjordes återkallelser i 25 fall. Salmonella konstaterades i en variation av livsmedel, såsom färska örter, frön och fröpasta, samt i kalkon-, nöt- och svinkött.
Förekomsten av bekämpningsmedelsrester minskar
På grund av rester av växtskyddsmedel i frukt och grönsaker gjordes 38 återkallelser 2024. Minskningen jämfört med året innan var 25 %. På basis av myndighetstillsynens tidigare observationer av resthalter riktades tillsynen noggrannare och problematiska produkter kunde förhindras från att komma in på marknaden.
Tillsatsämnes- fysikaliska fel och allergenfel orsakade återkallelser
År 2024 orsakade tillsatsfel 35 återkallelser. I dessa fall innehöll ett livsmedel en tillsats som inte är tillåten för livsmedlet i fråga, eller så översteg mängden av tillsatsen i livsmedlet den största tillåtna mängden.
Med fysikaliska fel avses en situation där det i livsmedlet finns material som inte hör dit. Antalet återkallelser på grund av dessa fel har under de senaste åren varit ungefär tjugo, men nu var antalet 35. Ungefär hälften av fallen inträffade inom den inhemska produktionen. På grund av allergenfel gjordes 26 återkallelser.
Närmare uppgifter om återkallelser av livsmedel år 2024
Mer information:
specialexpert Mika Varjonen, tfn 050 386 8416, etunimi.sukunmi@ruokavirasto.fi