Korv

Handels- och industriministeriets beslut om sammansättningen hos och påskrifter för korv (139/1996) upphävdes med JSM:s förordning om krav i fråga om vissa livsmedel (264/2012, ändring 308/2013). Förordningen trädde i kraft 1.7.2012.

I förordningen (JSMf 264/2012) har kraven på sammansättningen hos korv och korv av klass A strukits. Definitionen ”andra ingredienser som är jämförbara med kött” lämnades också bort som onödig.

Märkningar som förpackningen till korv ska vara försedd med

  • Den väsentliga råvaran i korv är traditionellt kött och av märkningskravet som gäller framhävande av en ingrediens följer att mängden kött som använts i korven, ”kötthalten” ska anges i viktprocent av det färdiga livsmedlet.
  • Om den väsentliga ingrediensen i korven, köttet, ersätts med någon annan ingrediens, ska detta anges i samband med produktens beteckning, såsom blodkorv, grynkorv osv.
  • Om en produkt tillverkas och förpackas i Finland, ska köttets ursprungsland anges (JSMf 218/2017).
  • I fråga om kött, mekaniskt urbenat kött och organ och dylikt ska också djurarten anges.
  • Ingredienserna som använts i korven anges med sina egna namn i ingrediensförteckningen.
  • Fetthalten i korven ska anges i viktprocent vid tillverkningstidpunkten eller angiven på det sätt som särskilt bestäms om näringsvärdesdeklaration.
  • Bruksanvisningar, till exempel om korven säljs rå, ska ges på det sätt som avses i lagstiftningen om märkningar på förpackningarna.
  • Om korvskinnet inte är ätligt, ska det anges. Ätligt korvskinn anges i ingrediensförteckningen, såsom tarm från får.
  • Salthalten i korven och vid behov en märkning om att korven är kraftigt saltad ska anges på det sätt som avses i den nationella lagstiftningen om märkningar på förpackningarna (JSMf 1010/2014).

Etablerade benämningar på korv, såsom hållbar korv, uppskärningskorv och matkorv får fortsättningsvis användas förutsatt att benämningarna inte vilseleder konsumenten.

Angivandet av fett- och salthalten gäller oförpackad korv. Mer om detta i förordning JSMf 834/2014, 6 - 8 §.

Sidan har senast uppdaterats 13.7.2022