Märkning av nötkött

Allt saluhållet färskt eller djupfryst, styckat och malet nötkött eller malet kött som innehåller nötkött ska vara märkt med partiidentifikationen och separat ska ha angetts nötkreaturets födelse-, uppfödnings- och slaktland eller alternativs ett ursprungsland.

Märkning av kalvkött

Kraven på märkning av kalvkött gäller slaktkroppar, kött med eller utan ben, malet kött och organ som saluhålls färska, djupfrysta eller frysta.
Kött som härstammar från nötkreatur som är under 12 månader gamla, ska märkas på följande sätt:

  • Kött från nötdjur upp till åtta månader:
    ”ljust kalvkött” och ”slaktålder högst åtta månader”
  • Kött från nötdjur som är mellan 8 och 12 månader gamla:
    ”kalvkött” och slaktålder från åtta till tolv månader”

Företagare kan ändå i alla stadier av produktionen utom vid överlåtelse till konsumenten ersätta slaktåldern med en bokstavssymbol på följande sätt:

  • Slaktåldern högst åtta månader:
    ”ljust kalvkött” och ”V”
  • Slaktåldern mellan 8 och 12 månader:
    ”kalvkött” och ”Z”

Vid märkning av kalvkroppar kan man antingen stämpla slaktkroppen eller fästa en etikett på den. Bokstäverna på stämpeln ska vara minst 2 cm höga. Storleken på etiketten ska vara minst 50 cm2. Etiketten eller stämpeln placeras på bakkvartsparten på ländstycket i höjd med den fjärde ländkotan och på framkvartsparten cirka 10-30 cm från bröstbenets styckningskant.

Lagstiftning om märkning av kalvkött

I rådets förordning (EG) 361/2008 om ändring av förordning (EG) 1234/2007 om upprättande av en gemensam organisation av jordbruksmarknaderna och om särskilda bestämmelser för vissa jordbruksprodukter ingår bestämmelser bland annat om märkningen av kalvkött. I kommissionens förordning (EG) 566/2008 ingår bestämmelser om tillämpningsföreskrifter för rådets förordning 1234/2007 när det gäller saluföring av nötkött från djur som är högst tolv månader gamla. Jord- och skogsbruksministeriets har meddelat förordningen 435/2008 om saluföring av kalvkött.

Sidan har senast uppdaterats 13.7.2022