Nationellt projekt: Patogener i förpackade bladgrönsaker 2018-2020

I ett nationellt projekt samordnat av Livsmedelsverket undersöktes förekomsten av patogener i ätfärdiga förpackade bladgrönsaker, salladsblandningar och färska örter i detaljhandeln. Projektet genomfördes 2018–2020. I proverna undersöktes förekomsten av shigatoxinproducerande Escherichia coli-bakterien (STEC), enteropatogena E. coli-bakterien (EPEC) samt av bakterier i Bacillus cereus-gruppen och B. thuringiensis-bakterien som tillhör denna grupp. Dessutom undersöktes förekomsten av E coli-bakterie som är en indikator för den hygieniska kvaliteten. Provtagningen och grundundersökningarna av proverna genomfördes av lokala tillsynsenheter för miljö- och hälsoskyddet. Livsmedelsverket svarade för planeringen av projektet, den fortsatta undersökningen av proverna och sammanställningen av resultaten. I projektet undersöktes 259 prover som hade tagits i detaljhandelsföretag inom områden för 16 olika tillsynsenheter för miljö- och hälsoskyddet. Proverna togs slumpmässigt i produkter som fanns på marknaden.

STEC konstaterades i ett prov av de 250 undersökta proverna, och EPEC i fyra prover som genomgick en EPEC-odlingsverifiering på basis av det preliminära resultatet. Halten av B. cereus-gruppens bakterier var minst 10 000 cfu/g i sammanlagt 16 prover. I fortsatta undersökningar påträffades B. thuringiensis i samtliga undersökta prover (12 st.). Halten av E. coli-bakterien var <10 cfu/g i 231 prover och <103 cfu/g i alla prover med undantag av två. I fråga om ett prov hade resultatet inte rapporterats.

Projektets resultat visar att förekomsten av STEC- och EPEC-bakterier i förpackade bladgrönsaker är låg. Det är dock möjligt att bladgrönsaker är en källa för människors STEC- och särskilt EPEC-smittor. Ett tillräckligt antal delprover är väsentligt när man undersöker sporadisktförekommande patogener. E. coli-bakteriehalterna är huvudsakligen låga i förpackade bladgrönsaker. E. coli-analysmetoden kan användas för bedömning av nivån av fekal kontamination, men den lämpar sig inte som en indikator för förekomst av patogena E. coli-bakterier. I projektet konstaterades ofta B. thuringiensis i prover med hög halt av B. cereus-gruppens bakterier.

Rapporten: Patogener i förpackade bladgrönsaker 2018-2019 på finska

 

Sidan har senast uppdaterats 29.3.2023