Beredskapstips för situationer med kortvariga elavbrott till aktörer inom försäljning och servering av livsmedel

Livsmedelsverket har sammanställt anvisningar särskilt för livsmedelsaffärer och professionella kök för säkerställande av temperaturkontrollen i kylanläggningar och livsmedel under kortvariga elavbrott (2–3 timmar).

För livsmedelsaffärer och professionella kök (såsom storkök och restauranger) är det viktigt att redan i förväg bereda sig för eventuella kortvariga elavbrott och göra upp tydliga anvisningar för personalen för dessa situationer. En beredskapsplan och anvisningar för personalen minskar den skada som elavbrott eventuellt orsakar livsmedelsverksamheten.

Bered dig för elavbrott i förväg

Kontrollera alla kyl- och värmediskar. Observera, att ju bättre diskarnas temperaturförhållanden motsvarar de fastställda temperaturkraven för försäljning, förvaring och servering av livsmedel, desto mindre är sannolikt produktsvinnet vid ett kortvarigt elavbrott. Om du har information om ett elavbrott i förväg, beakta då detta både i produkternas åtgång och arbetsplaneringen. Förbered och organisera arbetet så att kritiska arbetsskeden inte avstannar under elavbrottet. Sådana arbetsskeden är till exempel tillredning, nedkylning eller frysning av mat.

  1. Kontrollera kyl- och värmediskarnas temperaturinställningar och att de lämpar sig för förvaring av den aktuella livsmedelsgruppen.
  2. Mät förhållandenas verkliga temperatur på olika ställen i kyl- och värmedisken med separata termometrar.
  3. Ställ utifrån de mätresultat du får in temperaturen i kyl- och värmedisken till den nivå som de livsmedel som förvaras i den kräver. Kom ihåg att rätt temperatur ska uppnås i varje del av disken.

Öppna kyl- och värmediskar samt vitriner är en utmaning eftersom rumsluften vid ett elavbrott snabbt höjer temperaturen på livsmedlen i en kyldisk eller sänker temperaturen på livsmedlen i värmedisk. Se till att påfyllningsgränserna inte överskrids i öppna diskar.

Temperaturen stiger inte lika snabbt i en sluten kyldisk som i en öppen. Säkerställ ändå att dörrarnas stängningsmekanismer i kylvitriner fungerar felfritt och att dörrarna stängs ordentligt. Kontrollera även tätningarnas skick.

Larmtemperaturer och -svarstider

Ta reda på kyl- och värmeutrustningens larmtemperaturer och -svarstider. Om mottagningen av larm har lagts ut på en annan aktör, tala då med denna om lämpliga larmtemperaturer och -svarstider. Ställ in kylanläggningens larmtemperaturer så att klara uppgångar i produkttemperaturerna kan stoppas i tid och korrigeringsåtgärder kan sättas in enligt egenkontrollen. Ta reda på om dina temperaturövervaknings- och larmsystem fungerar även utan el.

 

Tabell 1 Temperaturkrav på livsmedel och minimitemperaturer per livsmedelsgrupp under kortvariga elavbrott i registrerad livsmedelsverksamhet. Aktören måste kunna visa kortvariga temperaturavvikelser i egenkontrollbokföringen.

Livsmedel Lagstiftning JSMf 318/2021, 23 § med undantag för färska förpackade fiskeriprodukter, vars rättsliga grund är EG Nr 853/2004 Minimitemperaturkrav under kortvariga elavbrott
FISKERIPRODUKTER    
  • Färska oförpackade fiskeriprodukter
Temperatur där is smälter, dvs. högst 2 °C 2–5 ˚C
  • Förpackade färska fiskeriprodukter
  • Smälta oförädlade fiskeriprodukter
  • Kallrökta eller gravade fiskeriprodukter som inte är vakuum- eller skyddsgasförpackade
  • Övriga vakuum- eller skyddsgasförpackade förädlade fiskeriprodukter
  • Kokta och kylda skaldjurs- och blötdjursprodukter
0–3 ˚C 3–6 ˚C

Fiskeriprodukter med särskild listeriarisk

  • Vakuum- eller skyddsgasförpackade kallrökta eller gravade förädlade fiskprodukter
  • Saltad rom
0–3 ˚C 3–6 ˚C
  • Övriga förädlade fiskeriprodukter
  • Kalakukko
  • Sushi
  • Levande musslor
högst 6 ˚C 6–9 ˚C
KÖTT OCH KÖTTPRODUKTER    
  • Köttfärs
  • Mald lever
högst 4 ˚C 4–7 ˚C  
  • Rått kött och organ
  • Köttberedningar
  • Köttprodukter och köttberedningar (kallskuret, korvar, färdigmat som tillverkats av kött, m.m.)
högst 6 ˚C 6–9 ˚C
MJÖLK OCH MJÖLKBASERADE PRODUKTER    
  • Mjölk och grädde
  • Obehandlad mjölk och obehandlad grädde
  • Mjölkbaserade produkter vilkas tillverkning inte omfattas av pastörisering eller minst motsvarande behandling (t.ex. färskost tillverkad av obehandlad mjölk och färsk råmjölk)
högst 6 ˚C 6–9 ˚C
  • Mjölkbaserade produkter vilkas tillverkning omfattar minst pastörisering eller motsvarande behandling (t.ex. mjölkdrycker, matgrädde, filmjölk, yoghurt, fil och ost).
högst 8 ˚C 8–11 ˚C
ANDRA LÄTTFÖRDÄRVLIGA LIVSMEDEL    
  • insekter
  • bl.a. groddar, hackade grönsaker
högst 6 ˚C 6–9 ˚C
  • Pastöriserade bär-, frukt- och grönsakssafter
högst 8 ˚C 8–11 ˚C

 

Tabell 2 Temperaturavvikelser under kortvariga elavbrott för livsmedel som ska förvaras och serveras varma.

Livsmedel Lagstiftning JSMf 318/2021, 23 § Minimitemperaturkrav under kortvariga elavbrott
LIVSMEDEL SOM SKA FÖRVARAS ELLER SERVERAS VARMA

minst 60 ˚C

50–57 ˚C
LIVSMEDEL SOM SERVERAS KALLA högst 12 ˚C 12–15 ˚C

 

Kontrollera vad anvisningarna i din egenkontroll ger för råd i en händelse av stigande temperatur i kylanläggningen till exempel på grund av elavbrott. Uppdatera anvisningarna för egenkontroll och korrigeringsåtgärderna vid temperaturavvikelser. Gå igenom anvisningarna noggrant med personalen.

Vid ett elavbrott

  1. Dra för kylgardiner och -täcken som skydd för kyldiskar, svalskåp och vitriner för att förhindra att temperaturen stiger.
  2. Stäng kylvitrinernas dörrar ordentligt. Undvik att öppna kylvitrinernas dörrar och fylla på produkthyllor under elavbrotten.
  3. Skydda livsmedel som ska förvaras varma så att deras temperatur sjunker så litet som möjligt.

Efter elavbrottet

  1. Kontrollera kyl- och värmediskarna. Säkerställ att alla enheter startar på nytt och fungerar som de ska.
  2. Se till att tillredningen i exempelvis matlagningen fortsätter tillräckligt länge efter elavbrottet.
  3. Mät kyl- och värmediskarnas omgivnings- och produkttemperaturer och dokumentera dem som en del av egenkontrollbokföringen.
  4. Utför och anteckna korrigeringsåtgärderna i enlighet med egenkontrollen om temperaturen i till exempel kyldiskarna har blivit för hög.
  5. Utvärdera hur beredskapen för elavbrott kan förbättras i fortsättningen och vad som lyckades bra.

Läs mera om temperaturhanteringen.

Sidan har senast uppdaterats 16.12.2022