Livsmedelsverket har sammanställt anvisningar särskilt för livsmedelsaffärer och professionella kök för säkerställande av temperaturkontrollen i kylanläggningar och livsmedel under kortvariga elavbrott (2–3 timmar).
För livsmedelsaffärer och professionella kök (såsom storkök och restauranger) är det viktigt att redan i förväg bereda sig för eventuella kortvariga elavbrott och göra upp tydliga anvisningar för personalen för dessa situationer. En beredskapsplan och anvisningar för personalen minskar den skada som elavbrott eventuellt orsakar livsmedelsverksamheten.
Bered dig för elavbrott i förväg
Kontrollera alla kyl- och värmediskar. Observera, att ju bättre diskarnas temperaturförhållanden motsvarar de fastställda temperaturkraven för försäljning, förvaring och servering av livsmedel, desto mindre är sannolikt produktsvinnet vid ett kortvarigt elavbrott. Om du har information om ett elavbrott i förväg, beakta då detta både i produkternas åtgång och arbetsplaneringen. Förbered och organisera arbetet så att kritiska arbetsskeden inte avstannar under elavbrottet. Sådana arbetsskeden är till exempel tillredning, nedkylning eller frysning av mat.
- Kontrollera kyl- och värmediskarnas temperaturinställningar och att de lämpar sig för förvaring av den aktuella livsmedelsgruppen.
- Mät förhållandenas verkliga temperatur på olika ställen i kyl- och värmedisken med separata termometrar.
- Ställ utifrån de mätresultat du får in temperaturen i kyl- och värmedisken till den nivå som de livsmedel som förvaras i den kräver. Kom ihåg att rätt temperatur ska uppnås i varje del av disken.
Öppna kyl- och värmediskar samt vitriner är en utmaning eftersom rumsluften vid ett elavbrott snabbt höjer temperaturen på livsmedlen i en kyldisk eller sänker temperaturen på livsmedlen i värmedisk. Se till att påfyllningsgränserna inte överskrids i öppna diskar.
Temperaturen stiger inte lika snabbt i en sluten kyldisk som i en öppen. Säkerställ ändå att dörrarnas stängningsmekanismer i kylvitriner fungerar felfritt och att dörrarna stängs ordentligt. Kontrollera även tätningarnas skick.
Larmtemperaturer och -svarstider
Ta reda på kyl- och värmeutrustningens larmtemperaturer och -svarstider. Om mottagningen av larm har lagts ut på en annan aktör, tala då med denna om lämpliga larmtemperaturer och -svarstider. Ställ in kylanläggningens larmtemperaturer så att klara uppgångar i produkttemperaturerna kan stoppas i tid och korrigeringsåtgärder kan sättas in enligt egenkontrollen. Ta reda på om dina temperaturövervaknings- och larmsystem fungerar även utan el.
Tabell 1 Temperaturkrav på livsmedel och minimitemperaturer per livsmedelsgrupp under kortvariga elavbrott i registrerad livsmedelsverksamhet. Aktören måste kunna visa kortvariga temperaturavvikelser i egenkontrollbokföringen.
Livsmedel | Lagstiftning JSMf 318/2021, 23 § med undantag för färska förpackade fiskeriprodukter, vars rättsliga grund är EG Nr 853/2004 | Minimitemperaturkrav under kortvariga elavbrott |
FISKERIPRODUKTER | ||
|
Temperatur där is smälter, dvs. högst 2 °C | 2–5 ˚C |
|
0–3 ˚C | 3–6 ˚C |
Fiskeriprodukter med särskild listeriarisk
|
0–3 ˚C | 3–6 ˚C |
|
högst 6 ˚C | 6–9 ˚C |
KÖTT OCH KÖTTPRODUKTER | ||
|
högst 4 ˚C | 4–7 ˚C |
|
högst 6 ˚C | 6–9 ˚C |
MJÖLK OCH MJÖLKBASERADE PRODUKTER | ||
|
högst 6 ˚C | 6–9 ˚C |
|
högst 8 ˚C | 8–11 ˚C |
ANDRA LÄTTFÖRDÄRVLIGA LIVSMEDEL | ||
|
högst 6 ˚C | 6–9 ˚C |
|
högst 8 ˚C | 8–11 ˚C |
Tabell 2 Temperaturavvikelser under kortvariga elavbrott för livsmedel som ska förvaras och serveras varma.
Livsmedel | Lagstiftning JSMf 318/2021, 23 § | Minimitemperaturkrav under kortvariga elavbrott |
LIVSMEDEL SOM SKA FÖRVARAS ELLER SERVERAS VARMA |
minst 60 ˚C |
50–57 ˚C |
LIVSMEDEL SOM SERVERAS KALLA | högst 12 ˚C | 12–15 ˚C |
Kontrollera vad anvisningarna i din egenkontroll ger för råd i en händelse av stigande temperatur i kylanläggningen till exempel på grund av elavbrott. Uppdatera anvisningarna för egenkontroll och korrigeringsåtgärderna vid temperaturavvikelser. Gå igenom anvisningarna noggrant med personalen.
Vid ett elavbrott
- Dra för kylgardiner och -täcken som skydd för kyldiskar, svalskåp och vitriner för att förhindra att temperaturen stiger.
- Stäng kylvitrinernas dörrar ordentligt. Undvik att öppna kylvitrinernas dörrar och fylla på produkthyllor under elavbrotten.
- Skydda livsmedel som ska förvaras varma så att deras temperatur sjunker så litet som möjligt.
Efter elavbrottet
- Kontrollera kyl- och värmediskarna. Säkerställ att alla enheter startar på nytt och fungerar som de ska.
- Se till att tillredningen i exempelvis matlagningen fortsätter tillräckligt länge efter elavbrottet.
- Mät kyl- och värmediskarnas omgivnings- och produkttemperaturer och dokumentera dem som en del av egenkontrollbokföringen.
- Utför och anteckna korrigeringsåtgärderna i enlighet med egenkontrollen om temperaturen i till exempel kyldiskarna har blivit för hög.
- Utvärdera hur beredskapen för elavbrott kan förbättras i fortsättningen och vad som lyckades bra.
Läs mera om temperaturhanteringen.