Kan vem som helst gå in i en livsmedelslokal?
I en livsmedelslokal kan det, utöver personalen, tillfälligt eller regelbundet finnas personer som inte tillhör personalen, såsom praktikanter, arbetare, representanter från andra företag, revisorer, myndigheter och barn under verksamhetsutövarens vård.
- Tillträde till utrymmen där livsmedel hanteras bör undvikas för personer som inte tillhör personalen.
- De som befinner sig i livsmedelslokalen måste följa de riktlinjer för klädsel och handhygien som definieras i lagstiftningen och verksamhetsutövarens egenkontroll.
- Till exempel är det inte tillåtet att gå in i höghygienområden utan korrekt skyddskläder.
- Personer som släpps in i livsmedelslokalen får inte äventyra livsmedelssäkerheten.
- Verksamhetsutövaren ska veta vem som ska släppa in i livsmedelslokalens utrymmen och vara medveten om riskerna och förhindra att de inträffar, t.ex.
- Risker relaterade till handhygien
- Om personer som kommer in i lokalen inte känner till vikten av handhygien och inte följer god handhygien, kan det uppstå risk för korskontaminering av livsmedel (t.ex. norovirus)
- Risker i samband med reparationsarbete nära oförpackade livsmedel
- Om avgränsningen eller skyddet av arbetsområdet är bristfälligt, eller arbetarna har smutsiga kläder eller otillräckliga skyddskläder, kan det uppstå risk för främmande föremål eller korskontaminering av livsmedel
- Risk för sabotage
- Risker relaterade till handhygien
Relevant lagstiftning:
(EG) nr 852/2004, bilaga II, kapitel VIII: Personlig hygien:
- Alla personer som arbetar på platser där livsmedel hanteras skall iaktta god personlig renlighet och bära lämpliga, rena och, när det är nödvändigt, skyddande kläder.
- Personer som lider av eller är bärare av en sjukdom som kan överföras via livsmedel eller som till exempel har infekterade sår, hudinfektioner, andra sår eller diarré får inte tillåtas att hantera livsmedel eller vistas på en arbetsplats där livsmedel hanteras om det finns risk för direkt eller indirekt kontaminering. Alla personer som har sådana åkommor och som är anställda i ett livsmedelsföretag och som förmodas komma i kontakt med livsmedel skall omedelbart rapportera sjukdomen eller symtomen, och om möjligt deras orsaker, till livsmedelsföretagaren.