- Anvisningarna om yersinia i morot samt tolkningen av B. cereus -halter samt en ny bilaga om undersökningar av groddar, skott och krassar har införts i anvisningen.
- Kapitlet om definitionen av försäljningstiden och hållbarhetsundersökningar har utvidgats.
- Provtagningsmängderna har justerats med hänsyn till hur alla livsmedelslokalers produktionsmängd påverkar riskklassificeringen (Livsmedelsverkets anvisning Riskklassificering av en livsmedelslokal och fastställande av tillsynsbehovet), samt möjligheten för flexibilitet med småföretag i köttbranschen.
- Ändringen i livsmedelslagen med hänsyn till planen för egenkontroll och om import av livsmedel av animaliskt ursprung på den inre marknaden har uppdaterats.
- Temperaturen för undersökningar av hållbarhet som gäller listeria har uppdaterats enligt kommissionens anvisning och ändringar i metoder i förordningen om mikrobiologiska kriterier har uppdaterats i bilagorna.
- Livsmedelsverkets rekommendation för den maximala hållbarhetstiden för gravad eller kallrökt fisk inom småskalig verksamhet om hållbarhetsundersökningar har inte gjorts har lags till i anvisningen.
- EHEC-provtagningsrekommendationer för köttfärsbiffar som säljs mediumstekta och storleksklasser för fiskbranschens livsmedelslokaler och fiskaffärer har lagts till i bilagorna.
- Ändringar i provtagningen inom importen av livsmedel av animaliskt ursprung på den inre marknaden har uppdaterats.
Mikrobiologiska krav för livsmedel, tillämpning av kommissionens förordning (EG) nr 2073/2005 (pdf)
- Bilaga 1 Anläggningar i köttbranschen (pdf)
- Bilaga 2 Anläggningar i fiskbranschen (pdf)
- Bilaga 3 Anläggningar i mjölkbranschen (pdf)
- Bilaga 4 Äggpackerier och anläggningar som tillverkar äggprodukter (pdf)
- Bilaga 5 Livsmedelslokaler som tillverkar vegetabliska produkter (pdf)
- Bilaga 6 Införsel av animaliska livsmedel från inre marknaden (pdf)
- Bilaga 7 Bagerier och konditorier (pdf)
- Bilaga 8 Tillverkning av lismedel i livsmedelslokaler (pdf)
- Bilaga 9 Detaljhandelsställen (pdf)
- Bilaga 10 Produktion av groddar, skott och krassar (pdf)