Statens regionförvaltning förnyas vid årsskiftet 2025‒26. Regionförvaltningsverkens djur- och livsmedelsuppgifter överförs till Livsmedelsverket. I samband med ändringen kan webbplatsen ha brister de första dagarna i januari. Dessutom uppgifterna inom landsbygdsutveckling samt jordbruks- och livsmedelsekonomi överförs från NTM-centralerna till livskraftscentralerna. Detta medför ett driftavbrott i e-tjänsterna för landsbygdens utvecklingsstöd under perioden 1–7 januari 2026.

Hantering och förvaring

God kökshygien är A och O för att man ska kunna förhindra matförgiftning. Det finns bakterier överallt, också i livsmedlen. Om du hanterar livsmedlen fel kan vissa bakterier i maten göra dig sjuk.

Sex enkla tips för att undvika matförgiftning

1. Tvätta händerna noga innan och mellan matlagningens olika skeden.
2. Använd rena redskap.
3. Tvätta alla frukt och grönsaker. Koka utländska frysta bär.
4. Tillred kött ordentligt.
5. Servera maten genast, kall mat som kall och het mat som varm.
6. Förvara råvaror och mat vid rätt temperatur.

Titta på video ''Sex enkla tips för att undvika matförgiftning''.

 

Sidan har senast uppdaterats 27.10.2021