Stöd för skolmjölk och frukt i skolan

Systemet med utdelning i skolan har som mål att främja hälsosamma matvanor hos barn och unga.

Du kan ansöka om skolmjölksstöd och skolfruktsstöd till en skola eller ett daghem i e-tjänsten Nekka.

Skolmjölksstöd

Skolmjölksstödet är avsett för barn i dagvård och barn som får grundläggande undervisning och utbildning på andra stadiet.

Läsåret 2023–2024 skolmjölksstöds stödberättigande produkter är

  • fettfri mjölk och surmjölk – stöd 0,16 euro/litern
  • ekologisk fettfri mjölk – stöd 0,32 euro/litern

Mjölken och surmjölken ska vara D-vitaminberikad och dem kan vara laktosfria. Produkterna får inte användas i matlagningen.

Skolfruktsstöd

Skolfruktsstödet är avsett för barn i dagvård och barn som får grundläggande undervisning och utbildning på andra stadiet.

Läsåret 2023-2024 kan du söka stöd till frukt i skolan för hela läsåret. Stödberättigande produkter är gurka, morot, tomat, kålrabbi, äpple, bär (vinbär, jordgubbe, blåbär, lingon, hallon) och deras bärblandningar, banan, mandarin, klementin och satsuma som producerats konventionellt eller ekologiskt.

Livsmedelsverket betalar 30 procent av det mervärdesskattefria priset per kilogram i stöd för konventionellt producerade produkter och 40 procent av det mervärdesskattefria priset per kilogram i stöd för ekologiskt producerade produkter. Om samma produkt har flera olika priser under perioden ska du alltid använda det lägsta mervärdesskattefria priset i ansökan. Socker, fett eller salt får inte tillsättas i produkterna och de får inte användas i matlagningen.

Kontakta oss

Sidan har senast uppdaterats 16.6.2023